"Bayraktar'ın istifa dilekçesi geldi"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, eski Bakan Erdoğan Bayraktar'ın istifa dilekçesini AK Parti Genel Merkezi'ne gönderdiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, HSYK yasa teklifinin Komisyon ve Genel Kurul'da görüşmeleri sırasında yaşanan olumsuz olaylara değindi.  

Dün yaşanan bir milletvekiline yönelik fiili saldırıyı hiç kimsenin kabul etmesinin mümkün olmadığını anlatan Elitaş, İçtüzük'teki gerekli ceza neyse bunun verilmesine hiç itiraz etmediklerini ifade etti. Kınama cezasını tereddütsüz verdiklerini kaydeden Elitaş, "Ama TBMM'de şahsiyetle uğraşmak, konuşmacıya laf atmak, gürültü çıkarmak, Meclis'in mehabbetini bozmak ve kavgaya sebep olmak da İçtüzük'te cezayı gerektiren hususlardır. Dün yaptığımız toplantıda, bundan böyle sıralardan tahrik edici, insanların haysiyetiyle oynayıcı, şahsiyetle uğraşılan durum olduğunda Meclis Başkanlığı ve Meclis başkanvekilleri derhal İçtüzükteki hükümleri, cezai müeyyideleri uygulamak zorundadır. Aksi halide dünkü hoş olmayan sonuçlarla tekrar karşılaşmak mümkündür. Geçmiş tutanakları inceleyin; hani televizyonlarda var ya 'şiddet içerir,  18 yaşından küçükler izleyemez' gibi ibarelerin konulması gereken tutanaklarla karşı karşıya kalırsınız. Arkadaşlarımız, bu dönemde yapılan iftira, hakaret ve aşağılayıcı  sözlerle ilgili kısa araştırma yaptılar; inanın ciltler dolusu hakaret içerikli ifadeler var" diye konuştu. 

Elitaş, muhalefet partilerinin AK Parti grubunu tahrik ettiğini ve gerilimlerin bundan dolayı çıktığını iddia ederek, şöyle dedi:

"TBMM'de  bundan sonra çıkacak olayların sorumluluğunu AK Parti'nin üzerine yıkmak ve bununla ilgili senaryoların altyapısını oluşturmak için sanki farklı bir taraftan talimat almış ve uygular nitelikte grup başkanvekilinin üç kez söylenmesi gerçekten manidardır. Bugün ve bundan sonraki süreçte eğer muhalefet sıralarından arkadaşlarımızı tahrik edecek, hakaret edecek, onların hissiyatıyla oynayacak, şahsiyetle uğraşılacak durum ortaya çıktığında muhakkak ki herkesin sabrının da bir sonu vardır. Bundan sonra doğacak hadiselerde, bunun sorumlusu muhalefet sıralarından ve kürsülerinden hakareti artık gelenek hale getiren muhalefet parti  temsilcileri ve milletvekilleri de sorumludur." 

HSYK teklifi ne olacak? 

Elitaş, HSYK ile ilgili teklif konusunda ne yapılacağı sorusu üzerine, bugün birinci bölümün bitimine kadar çalışmalara devam edileceğini belirterek, "Birinci bölüm bitebilir. Salı günü konuyla ilgili araştırma ve görüşmeler devam edebilir. Ama teklifin askıya alınması, geri çekilmesi anlamına gelmemektedir. Esas niyetimiz, düşüncemiz; HSYK Kanunu'nun Anayasal düzenlemeyle daha kalıcı hale gelmesidir. Anayasa değişikliği konusunda   karşımıza şartla geldiler. HSYK teklifini görelim, ondan sonra samimiyet testi yapalım. Şu anda kimsenin kimseyi samimiyet testi yapma durumunda olmaması gerekir. Konunun kesin ve kalıcı çözümü Anayasa değişikliğidir. Eğer anumuhalefet Anayasa değişikliği konusunda samimi davranış içinde bulunursa arkadaşlarımızla görüşürler, umarım ortak noktada buluşup Anayasa değişikliği ile çözülür" dedi. 

Konuyla ilgili girişimde bulunup bulunmayacakları sorusuna Elitaş, "Şu anda çağrı yapıyoruz, girişimde bulunuyoruz. Ben şu anda anamuhalefet partisine çağrı yapıyorum; Anayasa değişikliğiyle ilgili birikiminiz varsa, müzakere edelim diye ortada somut çalışmanız varsa bunu değerlendirelim. İnşallah onlar bu çağrımıza cevap verir" karşılığını verdi. 

Elitaş, düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu düşünmediklerini, 7 maddenin çıkarılması kanaati oluştuğunu ve bunu yaptıklarını ifade ederek, "Ama görüşmeler çerçevesinde 'şu maddede hassasiyetimiz var' diyen olursa bütün fikirleri de dikkate alırız. Bu süreçte askıya alınması demek, hiç görüşülmeyecek anlamında değildir. Zaman geldiğinde, şartlar incelenip atılan adımlara karşılık verilmediği takdirde teklif kaldığı yerden devam eder. Biz bugünkü programımızı bitireceğiz, Salı'ya kadar zamanımız var, o çerçevede çeşitli gelişmeler olursa onların değerlendirmesini de yaparız. Şarta bağlı konuşmuyoruz" diye konuştu. 

HSYK düzenlemesinin kanunla değil Anayasal değişikliğiyle yapılmasını arzu ettiklerini yineleyen Elitaş, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yazılan bir metin olduğunu ve bunun görüşülebileceğini söyledi.  

Elitaş,  "Bu süreç içinde bugünkü programımıza devam etmeyi düşünüyoruz. Gelecek haftanın programında bakarız, Pazartesi günü Sayın Başbakanla görüştükten sonra programımıza bakarız. Bu süre içinde anayasada kalıcı değişiklik yapmak için paydaşlara çağrı yapıyoruz. Olayın özü bu.." derken, "çağrınıza olumlu karşılık alacağınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "Umuyoruz, inanıyoruz. Biz onların çağrısına olumlu karşılık verdik ama onlar hep olumsuz karşılık verdiler. Lütfen, rica ediyoruz diyecek halimiz yok. Onların çağrılarına biz icabet ediyoruz, onlar da inşallah çağrımıza icabet eder" dedi.   

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında fezleke hazırlandığına ilişkin iddianın sorulması üzerine Elitaş, "Enteresandır; bu konuları Adalet Bakanı ve  yetkililerden önce gazeteciler ve anamuhalefet partisi biliyor. Tweetter'dan iki gazeteciyi takip ediyoruz, bir hafta sonra olacakları biliyoruz. Bugün de Anamuhalefet Partisi Genel Başkan Yardımcısı'ndan bir fezlekenin olduğunu öğreniyoruz. Yargı normal seyrinde akmıyor, gazeteciler ve anamuhalefet nezdinde gidiyor. Bu da çok enteresan bir durum" karşılığını verdi.  

Elitaş, bir soru üzerine, eski bakan Erdoğan Bayraktar'ın AK Parti Genel Merkezi'ne istifa dilekçesini verdiğini belirterek, "Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarımız da grup başkanvekillerimize göndermiş. Hangi aşamada olduğu konusunda net bilgim yok. Görmedim, bakmadım dilekçeye..." dedi.