"Bazı AB ülkeleri yapay engeller çıkarıyor"

Gül, Kıbrıs sorununa atıfta bulunarak, AB'nin bazı üyelerinin yapay engeller çıkardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'nin bazı üyelerinin Türkiye'ye karşı yapay engeller çıkardığını söyledi.

Gül, resmi ziyaret için gittiği Kazakistan'dan dönerken uçakta Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa atıfla "Doğrudan etkilenmemelerine rağmen bazı ülkeler yapay engeller yaratmak için bu konunun ardına sığınıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye için AB'ye girmenin, devlet politikasının temel önceliği olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, serbest pazar, cinsiyet eşitliği ve şeffaflık ideallerine bağlı ve bu değerleri geliştirmek niyetinde olduğunu belirten Gül, birçok Müslüman ülkedeki gençler, entelektüeller ve politikacıların Türkiye'nin değişiminden ilham aldığını kaydetti.

Türkiye'nin bir çeşit cazibe merkezi olduğunu söyleyen Gül, "Herkes kendisini sorguluyor ve şöyle diyor: Türkiye bunları gerçekleştirebiliyorsa, biz de gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

Abdullah Gül, Doğudaki komşularla ilişkileri geliştirmenin,Orta Doğu, Afrika ve daha geniş İslam dünyasının yanı sıra eski Sovyet bloku ülkelerindeki pazarlarını genişletmeye çalışmasının, Türkiye'nin AB'ye girme amacıyla çelişki oluşturmadığını söyledi.

İngiltere'nin İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth) üyeleriyle İspanya'nın bazı radikal devletler de dahil Latin Amerika ile bağlarını sürdürmesi gibi, Türkiye'nin de Osmanlı'nın Orta Doğu ve Balkanlarda hakimiyeti altındaki ülkelerle yakın ilişkisinin normal olduğunu bildiren Gül, "Türkiye'nin yönelimi, temasları ve ilişkileriyle karıştırılıyor. Halbuki bunlar ayrı şeyler" dedi.

Türkiye'nin en büyük katkısının enerji alanında olacağını söyleyen Gül, Türkiye'nin bölgede bir istikrar kaynağı gibi olduğunu da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir