"Bedelli askerlikle ilgili..."
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, "Silahlı Kuvvetler'deki kadro fazlasına gerek yoktur" diye bir görüş gelmediği sürece, bedelli askerlikle ilgili çalışmalarının olmayacağını bildirdi
TBMM - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye ile Belarus Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde soruları yanıtladı.
Türkiye'den Suriye'de çatışan her iki tarafa da katılanların bulunduğunu belirten Yılmaz, Türk vatandaşlarından hiçbirinin, Türkiye dışındaki bir çatışmaya taraf olmasını istemediklerini söyledi.
Yılmaz, Çeçenistan, Hollanda, Almanya ve ABD'den de katılanların olduğunu kaydederek, "Bağımsız terörist mi dersiniz, nasıl nitelerseniz niteleyin ama orada çatışmalara katılan var. Bizim istediğimiz bu çatışmalara katılmamasıdır. Bu çatışmalara katılmak, hiçbir tarafa, hiçbir fayda gelmez. Onların da böyle bir şeye ihtiyacı yoktur diye düşünüyorum" diye konuştu.
"70 bin Mehmetçik yararlanacak"
Bakan Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili soruları da yanıtladı.
Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indirdiklerini anımsatan Yılmaz, 1 Ocak 2014'ten itibaren de uygulamaya geçeceğini dile getirdi. Yılmaz, 70 bine yakın Mehmetçiğin bu yasadan yararlanacağını bildirdi.
Yılmaz, yeni bir bedelli çalışmalarının ve yedek subaylığın süresini 6 aydan 4-5 aya indirme çalışmalarının bulunmadığını vurguladı. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bedelli çalışmamız niye yok: Bizim 500-600 bin arasında bir bakayamız, yoklama kaçağımız var. Askere gelmeme gerekçesi 'Ha bedelli çıkacak'. Gerek af, gerek bedelliyi çok dile getirmemek lazım. Getirirseniz, o zaman askere gitme düşüncesi olanlar, 'bedelli çıkıyor ben gitmeyeyim, bedellinin yaşı düşüyor gitmeyeyim' Bizim istediğimiz bir durum değildir. Milli Savunma Bakanlığı olarak ne askerliğin süresinin düşürülmesi ne de yeni bedelli çalışmamız yok. Numan Kurtulmuş, bir sosyal vakaya dikkat çekiyor. Şahsi görüşü olduğunu dile getirdi. "
Soru üzerine Yılmaz, 25 yaşa indirme çalışmalarının da olmadığını söyledi. "Olmayacak mı?" sorusuna ise Yılmaz, "Genelkurmay Başkanlığı, yeniden bir yapılanma yaparsa, 'Silahlı Kuvvetler'deki ihtiyaç mevcudumuz, kadro durumumuz şu sayıya düşmüştür, bundan fazlasına gerek yoktur' diye bir açıklama, görüş bize iletmediği sürece şu anki mevcut durum itibariyle bizim ne bedelli çalışmamız ne de farklı alanlardaki askerliğin süresini indirme gibi bir çalışmamız vardır" karşılığını verdi.
Yılmaz, Ortadoğu'da, en mükemmel şekilde sınır güvenliğini sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
Bir soru üzerine Yılmaz, askerlere veya diğerlerine "daha ne bekliyorsunuz", her darbeden sonra şartlar tamam olursa darbe meşru olur diyenlerin, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na şerh yazarken demokratik hakların kısıtlandığı dönemde bu tür darbelerin olduğunu söyleyenlerin bulunduğunu belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi sataşma gerekçesiyle söz alarak, Hükümet'in, 21 Temmuz 2013'te çıkardığı kanunla, 28 Şubat nedeniyle mağdur olan asker ve sivil personelin haklarını iade ettiğini anımsattı.
Hükümet'in, darbe denilince sadece 28 Şubat'ı anladığını ifade eden Hamzaçebi, "12 Eylül ve 12 Mart darbe değil, onların haklarının iadesi gündeminde yok. Çünkü AKP varlığını, 12 Eylül darbesine borçludur. Asıl darbeci sizlersiniz" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da Hamzaçebi'ye yanıt verdi. Aydın, parti olarak darbecilerin yargılanmasının önündeki engeli kaldırdıklarını ve millete gittiklerini ifade ederek, "Millet, 'bütün darbecileri yargılayın' dedi. Millet hepimizi çok iyi biliyor, değerlendiriyor. Sadece söylediklerinizle bu iş olmuyor. Eyleminiz çok önemli, sizin ne yaptığınız çok önemli. Bütün vesayetleri ortadan kaldırmaya çalışan bir hükümet var" dedi.