"Belli kesimler propaganda kampanyası yürütüyor"

Cemil Çiçek, mayın tasarısıyla ilgili "Vatan toprakları elden gidiyor" gibi slogan ve ithamların gerçeği yansıtmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin "Vatan satma", "Vatan toprakları elden gidiyor" gibi slogan ve ithamların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Bu propagandalar öyle gelişi güzel propagandalar değil, dayanışma içerisinde belli kesimler bir kampanyayı sürdürüyor" dedi.

Çiçek, Habertürk'te yayınlanan "Gündem" programına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu konudaki tartışmanın 15-20 gündür Türkiye'nin gündeminde olduğunu, Meclis'teki tartışmalara bakıldığında konunun "bir suçlama, bir vatanseverlik, bir bilek güreşi haline döndürüldüğünü" söyledi

Bu tartışma üslubunun aynı zamanda konunun anlaşılmasını zorlaştırdığını dile getiren Çiçek, AK Parti'nin muhalefet partileri tarafın bir kaç kez "vatanı satmakla" suçlandığına dikkati çekti. Çiçek, Cumhuriyet hükümetlerinin hiçbirinin ülkeyi satmak gibi bir amaçları olmadığını ifade etti.

AK Parti Hükümeti döneminde yabancılara mülk satışı ve özelleştirme konuları nedeniyle "Vatan satıldı" iddialarının gündeme getirildiğini anımsatan Çiçek, "Bu vatan satma, vatan toprakları elden gidiyor gibi bir slogan, bir itham bir gerçeği ifade etmiyor. İç politikada bir tüketim malzemesidir. Bu da muhalefetin bu anlamda henüz Türkiye sorunlarına çözüm üretemediğini, eski usul alışkanlıklarla suçlamaya götürdüğünü gösterir. Bu da vatandaşımızın kafasını karıştırıyor" diye konuştu.

AK Parti'nin pek çok konuda asılsız şekilde suçlandığını söyleyen Çiçek, "Bu mayınların temizlenmesi AK Parti döneminde gündeme gelen bir mesele değil, vatandaşların bunu bilmesi lazım. Geriye dönüp baktığımızda 1974'te gündeme gelmiş. 1974'te gündeme gelen konuyu niye biz 2009'da tartışıyoruz? 1974'te CHP iktidarda, neden çözmemişler?" diye sordu.

1992'de de konuya ilişkin kararlar alındığını, Genelkurmay Başkanlığının da 2001'de mayınların temizlenmesi için ödenek istediğini ancak verilmediğini anlatan Çiçek, "Aradan yarım asra yakın bir süre geçiyor. Herkes kararını alıyor. Klasöre kilitliyor. Öbür taraftan da köylüye vermeye çalışıyor. İyi de niye yapmadınız. Biz iktidara geldik, konu gündemimizde" dedi.

Mayınlı arazilerin temizlenmesi ihalesinin uluslararası ihalelerde deneyimli olması nedeniyle Maliye Bakanlığına verildiğini kaydeden Çiçek, 2006'da sınırdaki illerden Mardin'de Maliye Bakanlığının ihaleye çıktığını ancak Danıştayın ihaleyi iptal ettiğini bildirdi.

İhaleler bölgeye sınırı bulunan illerde ayrı ayrı yapılacak

Konuya ilişkin ihalelerin sözü edilen bölgeye sınırı bulunan illerde ayrı ayrı yapılacağını belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Bugün her türlü suçlamayı yapanlar Türkiye'de. O zaman bu konu gündeme gelmiş. Bu propagandalar öyle gelişi güzel propagandalar değil, dayanışma içerisinde belli kesimler bir kampanyayı sürdürüyor. Bu dedikleri doğru ise Mardin'de Şırnak'ta ihaleye çıktığında 'neden vatan satılıyor' denmemiş. Başka bir usulle değil, aynı usulle çıkıyor"

Kanun tasarısının iki gün evvel hazırlanmadığını ifade eden Çiçek, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin ihale şartnamesinin bu işin uzmanı subaylar, Milli Savunma, Tarım ve Köyişleri ve Maliye bakanlıklarının uzmanlarınca hazırlanacağını anlatan Çiçek, bu insanların "vatanı satmaya yönelik bir şartname hazırlamasının düşünülemeyeceğini" vurguladı.