"Bizim resmi dille bir sorunumuz yok"

BDP'li Kışanak, Türkçe'nin yerine başka bir dil ikamet etmediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Türkçe'nin yerine başka bir dil ikame etmek istemediklerini belirterek, "Türkçe resmi ve ortak iletişim dilidir. Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor" dedi.

BDP Kepez İlçe Teşkilatının Mehmet Atay Caddesi'ndeki binasının açılış törenine katılmak üzere Antalya'ya gelen Gültan Kışanak, havalimanında kendisini bekleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki dil tartışmasıyla ilgili Belçika örneğini vermesine değinen Kışanak, "Bizim resmi dile, bayrakla bir sorunumuz varmış gibi algı yaratmak istiyorlar, böyle bir şey yok. Resmi dil, tüm yurttaşlar için geçerlidir" dedi.

Belçika'da tek dil konuşulduğunu, 3 dilin konuşulduğu tek yerin Brüksel olduğunu anlatan Kışanak, "Birlikte yaşamayı düşünüyorsak, ülkedeki yurttaşların dilini ortak kullanım dili haline getirmek zorundayız. Türkçe'nin yerine başka bir dil ikame etmiyoruz. Türkçe resmi ve ortak iletişim dilidir. Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Gazetecilere açıklama yaptıktan sonra binanın açılış törenine katılan Kışanak, burada yaptığı konuşmasına ise Kürtçe başladı. Partilileri Kürtçe selamlayan Kışanak, "Sizleri hem Türkçe, hem de Kürtçe selamlıyoruz, memleket de bölünmüyor. Dünyanın hiçbir yerinde dil ile memleket bölünmemiştir" dedi.

Kürtçe'yi bundan sonra hayatın her alanında daha aktif olarak kullanacaklarını, bunu dile getirdikleri için "partinizi kapatırız" tehditi aldıklarını söyleyen Kışanak, şimdiye kadar hiçbir baskıya boyun eğmediklerini ifade etti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamaların "CHP'nin değişmediğinin göstergesi" olduğunu ileri süren Kışanak, "Kürtçe'yi hayatın her alanında kullanmak, Kılıçdaroğlu'nun oruruna dokunuyormuş. Bu ülkede insanlık onurunu yaralayan o kadar çok şey yaşandı ki Kılıçdaroğlu'nun sesi çıkmadı. Kılıçdaroğlu'nun memleketi Dersim'de katliam yaşandı. Bu, onun onurunu yaralamadı mı? Bizim onurumuzu yaraladı. Biz bu katliamlara karşı mücadele ediyoruz. Yurttaşların diline vurulan bu kelepçeyi çözün. Bu utanç kelepçesidir. Esas insanın onuruna dokunması gereken budur. Biz bu onursuzluğu kabul etmeyeceğiz. Dilimiz onurumuzdur, onurumuza sonuna kadar sahip çıkacağız" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir