"Bu fiilen bir darbe girişimidir"

MHP Grup Başkanvekili Vural,HSYK ile ilgili yasa teklifi hakkında konuştu. "Bu fiilen bir darbe girişimidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - MHP Grup Başkanvekili Otay Vural, AK Parti milletvekilleri tarafından  verilen yargı paketinin fiilen "darbe girişimi" olduğunu söyleyerek, iktidarın devleti parti devletine, yargıyı parti yargısına dönüştürmek istediğini belirtti

Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de rüşvet ve yolsuzluk operasyonları devam ederken, Hükümet'in de bunları engelleme girişiminde bulunduğunu iddia ederek, yolsuzluk ve rüşvet virüsünün iktidarın her yanına yayıldığını savundu. 

Yolsuzluk ve rüşvetin Bakanlar Kurulu ve bürokrasiyi teslim aldığını ifade eden Vural, İzmir'de yapılan operasyonla ilgili olarak Eski Bakan Binali Yıldırım'ın "manidar" olduğunu söylediğini belirtti. Vural, "Hırsızın hiç mi suçu yok? Bacanağınızın adının geçmesi mi manidar, mahdumların ve bakanların nüfuz ticaretinde olması mı manidar? Manidar olan ne? Eski Bakanı bacanağının demiryolu ihalesiyle ilgili alakasının ne olduğunu niye söylemiyor? Asrın en büyük soygun düzeni kurulmuş...Bu ortaya çıktığında bunu manidar görenlerin olması, soruşturmayı yürütenlerin üzerinde tehdit ve sürgün mekanizma oluşturmaktadır" diye konuştu. 

İzmir'de operasyonu başlatan polis müdürlerinin görevden alındığını, görevden alınanların sayısının bin 500'ü bulduğunu anlatan Vural, Türkiye'de artık rüşvet ve yolsuzluğu takip etmenin suç olduğunu ileri sürdü.  

Amaç ve hedefin, "AKP'nin girdiği rüşvet ve yolsuzuluk çamurunun üstünü örtmek, çete mantığıyla polis ve Emniyet üzerinde baskı oluşturmak suretiyle hareket etmelerinin önünü kapatmak" olduğunu ileri süren Vural, "Hükümet bırakın rüşvet ve yolsuzluğun önünü kesmeyi, bunları ortaya çıkaranların hayatını karatmaya adeta yeminli. Hiçbir darbe döneminde bile devlet kurumlarında böyle kıyım olmamıştı. Eğer illegal yapılanma varsa, gerçekten hukuka aykırı iş ve işlem yapmışlarsa  bunu ortaya koyacaksınız. Ama böylesine kıyımın amaç ve hedefi; kamu görevlilerini sindirmek, adli kolluğun görevini yapmasını engellemektir. 'Savcı size ne derse desin operasyon yapmayacaksınız' demektir. Emniyet'in kapısına 'AKP Emniyeti' yazmalı" görüşünü ifade etti.  

"Amaç yargıyı da yürütmektir"  

Vural, dün akşam AK Parti milletvekilleri tarafından verilen HSYK değişikliği teklifine değinerek, iktidarın gizli gündeminin devleti parti devleti, yargıyı parti yargısına dönüştürmek olduğunun ortaya çıktığını söyledi.  "İktidar kirlerini, pislerini, kirli pazarlıklarını, rüşvet ve yolsuzlukları, haram para aklamanın önünü kesip milletten saklamak istiyor" diyen Vural,  hukuka aykırı iş ve işlemlerin ortaya çıkarılmasının engellemek istendiğini savundu.  

Düzenlemenin yapılma gerekçesini soran Vural, şöyle konuştu: 

"Niye dün değil de bugün böyle bir düzenleme yapılıyor? Çünkü rüşvet ve yolsuzlukla ilgili yürütülen operasyonlar ve soruşturmalar var. Polisin ve yargının eli kolu kesiliyor. Bu fiilen darbe girişimidir; Anayasa'ya aykırı olduğu açıktır. AKP millete yine yalan söylemiştir. HSYK'nın oluşmasını sağlayan kanun görüşmelerinde yine millete yalan söylemiştir. Anayasa değişikliğinin altında yatan gizli gündem vardır. Daha dün kanun görüşülürken eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet Bakanı'nın yetkilerini Kurul'a devrettiğini söylemişti. Böyle korsan şey olur mu? Yüreğiniz yetiyorsa niye tasarı olarak getirmiyorsunuz? Ey Adalet Bakanı sen bostan korkuluğu musun? Teklifi hazırlıyorlar, sonra  milletvekillerine imzalatıyorlar. Böyle rezalet olmaz. Bu yürütmenin yargıyı kontrol etmesidir. Bu tablo; dün söylediklerinin tam tersidir; ikiyüzlü, ilkesiz, duruma göre hareket eden, işine gelmediğinde başka noktaya zıplayan, zıp orada zıp burada bir zihniyet.... Teklif; yürütmenin, Adalet Bakanı'nın hakimleri ve savcıları teslim almasıdır. Bunun yargıyla ilgili hiçbir boyutu yoktur. Amaç ve hedef, yargıyı da yürütmektir,  soruşturma konusunda hukukun işlemesini imkansız hale getirmektir, hukukun üstünlüğü yerine AKP'nin üstünlüğünü getirmektir. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir değil, hakimiyet kayıtsız şartsız Erdoğan'ın oluyor." 

"Yeni bir paralel devlet oluşturuluyor" 

Vural, gelişmelere bakıldığında Türkiye'nin hızlı şekilde parti devletine dönüştürüldüğünü savunarak, bunun demokrasi için büyük tehlike ve tehdit oluşturduğunu savundu. Yapılanların iktidarın zihniyeti ortaya serdiğini ileri süren Vural,  "Türkiye'yi parti devletine, Baas rejimine götürmektir. Bunun kimseye faydası yoktur. Yolsuzluk ve rüşvete batan AKP, bundan kurtulmak için süreci diktatörlüğe sıçrama tahtası olarak kullanmaktadır. Bu hepimiz için büyük tehlikedir. Güçlerin tekelleşmesi ve tek adama bağlanması, parti devletine dönüşmek, tek adamlık sürecinde bunu diktatörlüğe sıçrama tahtası olarak kullanmak, demokrasimizi çok gerilere götürecektir. Kendi kafalarında oluşturdukları Tayyiban cumhuriyetini oluşturma yoluna gidiyor. Cumhuriyetimizin kazanımları ortadan kaldırılmak isteniyor" dedi.  

Rüşvet ve yolsuzluğun üstünü örtmek için "paralel devlet" tartışmasını ortaya koyan Hükümet'in, devletini içinde hukuka aykırı iş ve eylemlerin takip edilmemesini temin edecek yeni paralel devlet oluşturduğunu iddia eden Vural, Türkiye'de bununla ilgili tartışmayı gündeme taşıyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi ve şürekasının bir paralel devlet oluştururken, PKK'nın ülkenin etrafını sarmasına göz yumduğunu söyledi. 

Vural, "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanunu tasarısından cemaat operasyonu mu çıktı?" sorusuna, bir takım vakıfların mallarına el koyma konusunda girişim olduğunu belirterek, sosyal sermayeye ortadan kaldırıp devletin hakimiyetini sokmanın,  parti devletinin tezahürü olduğunu savundu. Vural, insanların özel mülklerinin artık garantide olmadığını ifade ederek, "Devletin bu yapılara daha fazla müdahaleci olma arzusu tam manasıyla Türkiye'yi diktatörlüğe götürecek süreçtir. Bu milli devlet ve milletimizin oluşumuna çok aykırı olduğunu düşünüyorum" görüşünü dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir