"Bulaşıcı hastalıkların çıktığı ülkelere yaptırım uygulanmamalı"

AB sağlık bakanları, kamu sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara karşı alınacak önlem ve tedbirleri tartıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANGERS - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların çıktığı ülkelerin şeffaf olması ve hızlı davranması kadar, bu ülkelere yardım yapılmasının ve gereksiz yaptırım uygulanmamasının önemli olduğunu söyledi.

AB dönem başkanı Fransa'nın Angers kentinde toplanan AB sağlık bakanları, kamu sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara karşı alınacak önlem ve tedbirleri tartıştı. AB ülkeleri, bulaşıcı hastalıklara karşı alınacak önlemlerle ilgili olası senaryoları gözden geçirdi.

Toplantının son gününde konuşma yapan Sağlık Bakanı Akdağ, "bulaşıcı hastalıklarla mücadelede işbirliğinin yanı sıra ilgili ülkeye yapılacak etkili ve hızlı yardımın önemli olduğunu" söyledi.

Bakan Akdağ, bulaşıcı hastalığın çıktığı ülkenin şeffaf ve hızlı davranması gerektiğine işaret etti. Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ilgili kurumların bu ülkeye samimi destek vermesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, gereksiz yaptırımların uygulanmaması çağrısında bulundu.

Türkiye'nin 2006 yılında kuş gribiyle ilgili yaşadığı tecrübeye atıfta bulunan Bakan Akdağ, "Biz şeffaf ve hızlı davrandık, Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa bölge direktörüyle birlikte işbirliği içinde hareket ettik. Ancak maalesef bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı gereksiz kısıtlamaları oldu. Beyaz ette olduğu gibi. Veya ülkeye giriş çıkışta yapılan sınırlamada olduğu gibi. Bunların meseleyi çözme konusunda faydası olmuyor" dedi.

Bulaşıcı hastalık konusunda ülke sınırlarından bahsetmenin zor olduğunu, her gün on binlerce insanın uçakla çok uzak bölgelere yolculuk yaptığının altını çizen Akdağ, bu konuda birlikte hareket edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.