"Bursa'yı yıkarak güzelleştireceğiz"
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Kentlerin içinde bulunduğu sorunlarda mutlaka yaşayanların yanlışları vardır ama asıl kabahatli olanlar bence yerel yönetimler. Yıllarca çeşitli nedenlerle ve siyasi kaygılarla kamu yerine bireysel hakların savunuculuğunu yaparak, vatandaşların ihtiyaçlarının gerisinden gelen yerel yönetimler kaçak yapılaşmanın geldiği bugünkü durumun da yaratıcısı oldular. Geldiğimiz noktada maalesef Bursa'yı güzelleştirebilmek için yıkım yapmamız gerektiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yani Devlet Bakanı Faruk Çelik'in deyimiyle "Bursa'yı yıkarak güzelleştireceğiz."
Birçok ilde yerel yönetimler temel atma ya da kurdela kesme töreni yaparken Bursa'da yıkımlar için Bakan düzeyinde katımla törenler düzenlenmeye başlandı. Çünkü bizim sorunumuz kentin nefes almasını sağlamak. Sanayileşme ile birlikte kentin aldığı göç maalesef metrekareye düşen insan sayısını kabul edilebilir rakamların çok çok üzerine çıkardı. Bu kadar insanın ihtiyaçları karşısında yerel yönetimler de yeterli çare üretemeyince kaçak yapılaşma ve dolayısıyla çarpık kentleşmeye örnek bir il haline geldi Bursa. Şimdi önceliğimiz yıkmak. Çünkü nefes alamıyoruz. Bu konuda da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri seçimlerden sonra ortak bir karar alarak, kaçakla mücadele konusunda güzel bir adım attılar. Yapılan çalışmaları duydukça bu konudaki kararlılık bizleri sevindirmeye başladı. Geçtiğimiz hafta Osmangazi Belediyesi Yiğitali ve Gökçeören'de tespit edilen 13 adet kaçak yapıyı yıktı. Ardından Büyükşehir ve Osmangazi belediyelerinin işbirliğiyle Soğanlı'da 30 metre genişliğinde açılacak yeni yol için kamulaştırılan binaların yıkımına başlandı.
Devlet Bakanı Faruk Çelik yıkım töreninde yerel yönetimlere yüklendi ve yaşanan sorunlarda vatandaşın suçu olmadığını savundu. "Eğer 30 metrelik yollar yıllar önce kayıt altına alınsaydı vatandaş bu yola gelip ev yapmazdı" diyerek doğru bir noktaya parmak basan Çelik, kente yapılan haksızlıktan dolayı yıkmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Recep Altepe'nin Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde başlayan Doğanbey Kentsel Dönüşüm projesinde yaşanan aksaklıklar da giderilmeye başlandı. Bölgede 990 eski bina kaldırılarak yerine modern bir kent oluşturuluyor.
Bursa gibi büyük kentlerin çıkış noktası şüphesiz kentsel dönüşüm projeleri. Eski dokuya sahip karmaşık kentlerin nefes alabilmeleri ancak bu projelerin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Bursa'daki hummalı çalışmalar bunlarla sınırlı değil elbet. İzmir yolunda yol genişletme çalışmaları yine tüm hızıyla sürüyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde işe gidiş ve dönüşlerde trafik insanı çileden çıkarıyor. Bursalılar yıllarca Acemler Kavşağı'nda yaşadıkları sıkıntıların hafiflemesi ile sevinmeye başlamışken tekrardan başlayan yol çalışmaları sinirleri yeniden germeye başladı. Büyükşehir Belediyesi Çalı sanayi bölgesinin yolunun da genişletilmesi için çalışmalara başladı. Diğer yandan hafif raylı sistem üniversite etabı ile birlikte Emek hattında da yoğun bir çalışma görülüyor. Önümüzdeki günlerde şehir merkezindeki stadyumun yenilenmesi amacıyla ilk kazma da vurulunca kent adeta şantiyeye dönecek. Ama unutmayalım çözümler sorunların gerisinde kaldığı sürece sıkıntılar da çekilmeye devam edecektir.