"Büyüme hedefini tuturmamız olanaksız"
CHP İstanbul Milletvikili Müslim Sarı, "Bu yılki büyüme hedefini tuturmamız olanaksız. Bu yıl büyüme yüzde 3 civarında olacak" dedi.
TBMM - Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvikili Müslim Sarı bütçe görüşmelerinin Sayıştay raporlarına ilişkin tartışmalar üzerine yürüdüğünü, bu konudaki görüşlerini daha sonra belirteceğini söyledi.
Bütçeye ilişkin ciddi sıkıntıların bulunduğunu öne süren Sarı, 2014 yılından itibaren dünyada paranın yönünün değişme ihtimalinin çok yüksek olduğunu, böyle bir süreçte bütçedeki rakamların da bu parametre üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin dünyada kırılganlığı en yüksek ülkelerden bir tanesi olduğunu, ülkedeki cari işlemler açığının çok yüksek seyrettiğini anlatan Sarı, paranın yönünün değiştiğinde büyüme ile ilgili çok sıkıntılı konjonktüre girileceğini belirtti. Türk özel sektörünün ciddi miktarda borçlandığını, döviz cinsinden yükümlülüklerinin, varlıklarından çok fazla olduğunu, bunun da ileride ciddi sıkıntı doğuracağını anlatan Sarı, ayrıca ülkenin kur ve faiz riski ile de karşı karşıya kalabileceğini savundu.
Geçen yılın büyüme rakamlarına ilişkin yüzde 4 hedefini gerçekçi bulmadıklarını daha önce açıkladıklarını ve dediklerinin çıktığını, büyümenin yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini ifade eden Sarı, "Aynı şeyi bu yıl da yaşıyoruz. Bu yılki büyüme hedefini tuturmamız olanaksız. Bu yıl büyüme yüzde 3 civarında olacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye bir kaç yıl daha yüzde 0 ile yüzde 3 arasında büyümeye razı olacak. Orta vadede enflasyon hedefi tutmayacaktır, işsizlik oranları da çift haneli olacak" dedi.
İstihdam ve işsizlik hedeflerinin de tutmayacağını iddia eden Sarı, Türkiye'de büyüme yüzde 5'in altında kaldığı sürece istihdamı artırmanın mümkün olmadığını söyledi. Sarı, işsizlik rakamlarının önümüzdeki dönemde tekrar çift haneye çıkacağını savundu.
Sarı, yüzde 5'lik enflasyon hedefine de kur hedeflerine de kimsenin inanmadığını, özellikle yabancıların bu hedeflere güldüğünü öne sürdü.
BDP'li Kaplan'dan bütçe şiiri
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da bütçeye eleştirilerini kendi yazdığı 6 sayfalık bir şiirle dile getirdi.
Şiirinde bütçe hakkının göstermelik olduğu, hükümetin küresel krize dayanarak mazeret aradığı, zenginin daha zengin, fakirin daha fakirleştiği iddialarında bulunan Kaplan, özelleştirme ve maaş politikalarını da eleştirdi. Kaplan, hükümetin denetimden kaçtığını da öne sürdü.
Rakamlara bakıldığında en çok kazanan şirketlerin bankalar olduğunu dile getiren Kaplan, özelleştirilen bazı şirketlerin de şu anda Türkiye'nin en karlı, en çok kazanan şirketleri konumunda bulunduğunu söyledi. Mücevherat şirketlerinin vergilendirilmesinde adaletsizlik olduğunu savunan Kaplan, online alışverişlerin yapıldığı internet sitelerinin ne kadar vergi ödediklerini merak ettiklerini de ifade etti.
Sayıştay raporlarını da eleştiren Kaplan, şu görüşleri dile getirdi:
"Siz, 'Sayıştay konusunu eleştiriyorsunuz ama bizim kabahatimiz yok' diyorsunuz. Baktığımızda kritik bakanlıklarda, jandarmada, emniyette, İçişleri Bakanlığı'nda görüş yok. 'Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda aykırılıklar var' diyor. TİKA, asker, emniyet denetlenmemiş. Bunlar olmadan biz denetim yapabilir miyiz? Yapamayız. Bu korsan bütçedir. Burada yaptığımız görüşmeleri anlaşmazlıklara, karınca dualarına bağlayıp, sonra da oy çokluğuyla bitirip bütçe yaptık demek, demokrasi değildir. Bunun adı demokrasicilik olur, kendi kendimizi kandırmış oluruz. Bu koşullarda bir bütçe yaptık. 10 yıl içinde ilk kez bu kadar donuk bir bütçe tartışması yapıyoruz. Niye jopa, panzere bu kadar bütçe ayırıp da adalete bütçe ayırmıyoruz ben bunu da çözemedim. Ayrıca 12 aydır barış süreci yaşıyoruz. Bunun bütçeye bir getirisi yok mu? Çözüm sürecinin bütçede neden adı yok? Bunu da anlamıyorum."