"Çalıştayda herkese kapımız açık olacak"
Bakan Çelik, Kızılcahamam'da düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı
KIZILCAHAMAM - Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Bu çalıştayda (her şey bitti, diyaloglar bitti) diye bir şey söz konusu değil. Herkesle diyaloğumuz devam edecek. Herkese kapımız açık olacak" dedi.
Bakan Çelik, Kızılcahamam'da düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çalıştayda dünden beri zorunlu din dersleri, ve Diyanet'in konumunun tartışıldığını, öğleden sonraki oturumda da cemevlerinin statüsü ve inanç önderlerinin durumunun ele alınacağını belirten Çelik, hoşgörü ortamında düzeyli tartışmalar yaşandığını bildirdi.
"Çalıştayda Reha Çamuroğlu ve kadın temsilcilerin bulunmaması" konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Bakan Çelik, "Biz bütün arkadaşlarımızı davet ettik. Dün de bugün de çalıştaya katılabilirlerdi. Bayan arkadaşlarımızın olmasını isterdik. Bunun da bizim bir eksikliğimiz olduğunu, daha ilk gün açıklıkla ifade ettim. Ancak 6 çalıştayda ciddi sayıda bayan katılımcı vardı ve sürece önemli katkılar yaptılar" diye konuştu.
Eleştirilere açık olduklarını ve saygı duyduklarını dile getiren Bakan Çelik, ancak herkesin ne kadar zor bir süreci yürüttüklerini ve hükümet olarak bu konuda ne kadar çaba harcadıklarını takdir etmesi gerektiğini kaydetti.
Amaçlarının milli birliğin güçlenmesi, çağdaş Türkiye'de herkesin haklarının korunması ve herkesin hak ettiği ortamda yaşaması olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Bu çalıştayda (her şey bitti, diyaloglar bitti) diye bir şey söz konusu değil. Önemli bir konu, herkesle diyaloğumuz devam edecek. Herkese kapımız açık olacak. Sürecin işlemesinin birlikte sağlanması konusunda çaba göstereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Bir başka soru üzerine Çelik, pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu hatırlatarak, burada kısa bir bilgilendirme yapacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kısa bir ön rapor sunacağını bildirdi.
Bakan Çelik, asıl raporun ise Şubat ayında ya da en geç Mart ayı içinde tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.
Çalıştayda 38 katılımcı bulunduğunu, bunların 24'ünün Alevi kökenli olduğunu belirten Çelik, önemli birikime sahip katılımcıların toplumun tüm kesimini kucakladığını ifade etti.
Bu atmosferin tüm Türkiye'ye yayılması gerektiğine işaret eden Çelik, sürecin barışa ve hoşgörüye katkı sunacağına olan inancını dile getirdi.
"Çalıştayda zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığının konumu konusunda ortak bir görüş çıktı mı?" sorusuna da Bakan Çelik, "Çok yönlü değerlendirmeler yapılıyor. Din eğitiminin nasıl olması gerektiği konusunda günümüz uygulamalarıyla ilgili büyük ölçüde uzlaşı var. Ancak Türkiye'nin geleceğe dönük kat etmesi gereken çok ciddi mesafeler olduğu da katılımcılar tarafından ifade edildi" yanıtını verdi.