"Cari açığı azaltmayı düşünüyoruz"

Sanayi Bakanı Işık, Türkiye'deki risk olanı olarak görülen cari açığı azaltmayı düşündüklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP -  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye'de her zaman bir risk alanı olarak görülen cari açığı önemli oranda azaltmayı amaçlıyoruz" dedi.

Işık, kentteki temasları kapsamında Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odasını (GSO) ziyaret ederek, oda başkanları ve iş adamlarıyla görüştü. Işık, burada yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de en hızlı gelişen illerden birisinin Gaziantep olduğunu vurguladı.

Şehirlerin ve ülkelerin gelişiminde sanayi ve ticaret erbabının "dinamo" görevi yaptığını ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:

"Ticaret ve sanayi odalarını çok önemsiyoruz. Çünkü riski alan sizlersiniz. Üretimi ve ticareti yapan sizlersiniz. Bizim görevimiz sizin önünüzdeki engelleri kaldırmak. Görevimiz, ülkenin istikrarını korumak, gittiğiniz her ülkede birinci sınıf ülke muamelesi görmenizi sağlamak. Gerek üretimde, gerekse ticarette önünüze konan engellerin tamamını ortadan kaldırmak bizim görevimiz. Diğer bir görevimiz de sizlerin üretim, istihdam, yatırım, ihracat ve ticaret için yaptığınız çalışmalara destek vermek."

Işık, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlar olduğunu dile getirdi.

Tüm ürünleri yerli üretimle karşılamaya yönelik çalışmalarda bulunduklarını aktaran Işık, "Örneğin, 'ne yaparsak bu ithalatı yerli üretimle ikame ederiz' düşüncesini çok önemsiyoruz. Sizlerle güçlü bir işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye'de her zaman bir risk alanı olarak görülen cari açığı önemli oranda azaltmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Teknoloji düzeyinde vites büyütmek zorunda olduklarını vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ihraç ettiği ürünün kilogram fiyatı 1,58 dolar. Avrupa ortalaması 3 doların üzerinde, Almanya 7 dolar civarında. Bizim hem orta gelir tuzağından kurtulmak için hem şirketlerimizin karlılıklarını koruyup artırması için hem de cari açık için bu 1,58 olan kilogram fiyatını ilk etapta 2'nin üzerine çıkarmalıyız. Bizim sattığımız ürünün ortalama kilogram fiyatı 2 doları geçmeli. Bunun için de teknolojiye yatırım yapmalıyız."

Işık, KOSGEB ile imzalanan protokolle Gaziantep'e tasarım merkezi kuracaklarını sözlerine ekledi.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'nun kent sanayisi hakkında bilgiler verdiği Bakan Işık'a, bakır işlemeli sürahi hediye edildi. 

Işık, ziyaretlerinin ardından Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen 3. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı'nı gezdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir