"Çek dönem başkanlığında Türkiye yol katetmeli"

DEİK Türk-Çek İş Konseyi Başkanı Akıman, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çek İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman, Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığı döneminde Türkiye'nin üyelik konusunda yol katetmesi gerektiğini kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Akıman, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini her fırsatta açıkladığına işaret ederek, yeni dönem başkanlığı sırasında iki yeni müzakere faslının açılması ve bloke edilmiş olan fasıllarda ilerleme sağlanması yönünde çaba sarf edeceklerini bildirdi.

Akıman, "Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek son bir yıl içerisinde Türk-Çek İş Konseyi etkinliklerine üç defa konuk oldu. Her ziyaretinde Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden hem Türkiye'nin hem AB'nin kazanacağını vurguladı. Bu da Topolanek'in Türkiye'ye samimi desteğini ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığı sırasında üyelik konusunda yol katetmesi gerektiğini vurgulayan Akıman, Türk-Çek İş Konseyi olarak, bu dönemi en iyi şekilde değerlendireceklerini belirtti.

Akıman, Türkiye'ye diğer adaylarla eşit muamele yapılması için çalışmalar yürüteceklerini dile getirerek, bazı üye devletlerin Türkiye'nin tam üyeliğine karşıt tutumlarını değiştirmeye yönelik girişimlerde bulunulması ve Avrupa kamuoyunu Türkiye'nin üyeliğine hazırlama girişimlerine destek verilmesi konularında da Çek kanadı ile iletişim halinde çalışılacağının altını çizdi.

Müktesebat uyumu konusunda kaydedilecek ilerlemelerin gerekli biçimde değerlendirilerek mümkün olan en fazla sayıda faslın müzakerelere açılabilmesi için Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığının da Türkiye ile birlikte yoğun mesai harcaması gerektiğine de dikkati çeken Akıman, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı süresince Türkiye'nin beklentilerini vurgulaması gerekir. AB ile üçüncü ülkeler arasında yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinde Türkiye'nin ticari ve ekonomik çıkarlarının korunmasının sağlanması da kesinlikle talep etmemiz gereken bir konudur."