"Çinçin" sinemada yaşayacak

Ankara'da kentsel dönüşümle birlikte tarihe karışmakta olan Çinçin Bağları, senarist yönetmen İsa Yıldız'ın yeni filmine konu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kentsel dönüşümle birlikte tarihe karışmakta olan Çinçin Bağları, İsa Yıldız'ın yeni filmine konu oldu. Senarist Yönetmen İsa Yıldız, "Memleket Meselesi" filminin Ankara Uluslararası Film Festivali'nde gösterimi için geldiği Ankara'da, beğeni kazanan bu son filmi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Memleket Meselesi"nin yurt içi ve yurt dışı festival ve gösterimlerde ilgi gördüğünü ifade eden Yıldız, bir adalet arayışını konu alan filmin sinema dili açısından Avrupa'daki festivallerde oldukça farklı tepkiler doğurduğunu söyledi. Filmin, polisten tokat yiyen bir öğretmenin adalet arayışını mizahi bir dille anlattığını belirten Yıldız, "Evrensel dille konuşunca aradaki engeller kalktı, bu yüzden film, yurt dışında yabancılar tarafından da ilgiyle takip edildi" dedi.

"Türk sineması yerine Anadolu sineması"

Yönetmen, filmi, memleketi Antalya Gazipaşa'da çektiğine işaret ederek, Türk sineması yerine "Anadolu sineması" kavramını tercih ettiğini, Anadolu'nun evrensel renkleri içinde barındıran ve çoğaltan bir coğrafya olduğunu söyledi. Yıldız, "Anadolu'da üretilen kendi kültürel kodlarımız üzerine inşa edilen filmlerimiz artık sanal dünya aracılığıyla tüm dünyaya izletilebiliyor. Memleket Meselesi filmi Amerika Merkezli 'Turkish Film Channel' platformu aracılığıyla başka nitelikli örnekler gibi dünyanın en büyük ve kapsamlı görsel içerik sağlayıcısı amazon.com üzerinden dvd ya da online olarak izlenmeye başlandı" şeklinde konuştu.

Yeni mesele Ankara olacak

Senarist Yönetmen Yıldız, "Memleket Meselesi" filminin ardından memur kenti Ankara bürokrasi ile Ankara sokaklarının çelişkisini anlatacağı yeni kara mizah filminin senaryosunun tamamlandığını söyledi. Senaryoyu birer Ankara'lı olan tiyatro sanatçıları Emre Budak ve Hasan Göktaş ile kaleme aldıklarını belirten Yıldız, yönetmeliğini kendisinin üstleneceği filmin çekimlerine Ağustos ayında başlanacağını bildirdi.

Yıldız, "Neden Ankara?" sorusuna yanıt verirken, Başkentin kendine has folklorü, müziği ve sokağı olduğunu, diğer yandan memur şehri olmasının da kara mizahı derinleştirdiğini belirtti. Ankara'nın asık suratlı bürokrasi ile Ankara sokaklarının çelişkisinin bir sinemacı ve mizahçı için oldukça verimli bir alan oluşturduğunu kaydeden İsa Yıldız, filmin kod adını "Çinçin bağları" olarak açıkladı. Filmin hikayesini ve oyuncuları açıklamak istemeyen Yıldız, "Memleket Meselesi ardından yeni mesele Ankara olacak" ifadesini kullandı

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir