"Çoğu borsacılar neyin borsacılığını yaptığını unutuyor"

İMKB Başkanı Erkan, "Rekabet, düzenleme, teknoloji gibi konular konuşulmalı ama bizler aslında gerçek hedefi göremiyoruz galiba" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Rekabet, düzenleme, teknoloji gibi konular konuşulmalı ama bizler aslında gerçek hedefi göremiyoruz galiba. Teknolojiye, o kadar çok işlem yapmaya odaklanıyoruz ki çoğu borsacılar neyin borsacılığını yaptığını unutuyor" dedi.

25. Yıl Konferansı kapsamında "Piyasa ve Borsaların Karşı Karşıya Olduğu Yeni Dinamikler" oturumunda konuşan Erkan, borsada yatırımcıların neye yatırım yaptıklarını bilmesi gerektiğini, kendilerinin de son derece teknolojik bir ortamda bunu sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

En iyi fiyat keşfi mekanizmasına sahip bir altyapıya sahip olduklarını söyleyen Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rekabet, düzenleme, teknoloji gibi konular konuşulmalı ama bizler aslında gerçek hedefi göremiyoruz galiba. Teknolojiye, o kadar çok işlem yapmaya odaklanıyoruz ki çoğu borsacılar neyin borsacılığını yaptığını unutuyor. Şirket borsaya girdikten sonra borsanın işini yapmasını bekliyor. Gerekli fiyat keşif mekanizması olsun, verimli, şeffaf ve adil olsun istiyor. Yıllar içinde biz bu bağlantıyı galiba görmez olduk."

Piyasaların yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Erkan, "Yatırımcı için şeffaflık, verimlilik, düşük fiyat ve adalet çok önemli. Borsalar ücretlerini hayli düşürdüler acaba bu yatırımcıya ulaştı mı? Bildiğim kadarıyla hayır. Brokerların ücretleri inmemiş, işlem rakamları düşmemiş, düzenlenen borsalar bunları düşürdüler ve adil olmayan bir rekabetle rekabet ediyorlar" diye konuştu.

Müşterilerin borsalardan hız, verimlilik, düşük maliyet ve tek bir erişim noktasından ulaştıkları varlık sınıflarının yelpazesinin genişlemesini istediklerini söyleyen Erkan, dünyadaki eğilimin de tek erişim noktalı küresel borsalara doğru olduğunu söyledi.

Küresel, bölgesel ve ulusal borsaların farklı roller oynayacağını ifade eden Erkan, halka arzlarda, doğrudan şirketlere hitap eden ve onlarla çalışmak zorunda olan ulusal borsaların önemli rol oynayacağını, bölgesel ve küresel borsaların burada ulusal borsalara bağlı olacağını kaydetti.

"Birçok borsa sadece hacim diyor, altındaki faktörlere bakmıyor"

NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Meyer Frucher de piyasaların son 5 yılda çok büyük bir değişim geçirdiğine işaret ederek, artık yatırımların yalnızca borsalara yapılmadığını, bir ülkede tek bir borsa olsa da rekabetten muaf olmadığını, döviz yatırımları gibi farklı yatırım alternatifleriyle rekabet etmesi gerektiğini söyledi.

Bugün borsaların tek bir ürüne odaklanmasının büyük hata olacağını ifade eden Frucher, NASDAQ ve New York borsalarının daha önce tek ürüne odaklanmış, tek yerde işlem yapan yapılarken, artık global hale gelmek zorunda kaldığını, opsiyonlar, futures gibi işlemleri de içerdiğini ve bunları birleştirecek bir teknolojiye ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Borsaların en önemli fonksiyonunu gelişmekte olan şirketlere likidite sağlamak olarak tanımlayan Frucher, "Birçok borsa sadece hacim diyor. Altındaki faktörlere bakmıyor" dedi. Frucher, bunun yanında borsaların da hayatta kalması ve işini sürdürmesi gerektiğini, bunun için de teknolojiden sonuna kadar faydalanılması ihtiyacı doğduğunu vurguladı.

"Yunanistan'da özelleştirme ile uluslararası yatırımcı çekebiliriz"

Atina Borsası Başkanı Socrates Lazaridis de, yatırımcıların artık ürün bazında çok farklı alternatif yatırım fırsatlarına sahip olduklarını belirterek, günümüzde yatırımcı için en büyük maliyet kaleminin işlem sonrası maliyetler olduğunu, doğrudan maliyetin ise hızla azaldığını kaydetti. Lazaridis, gelecekte yatırımcı için piyasalardan gelen bilginin katma değerinin ve bu bilgilerin piyasayla korelasyonunun en önemli unsur haline geleceğini söyledi.

Şu anda Yunanistan'da piyasanın kaldırabileceğinden fazla kote olmuş şirket bulunduğunu ifade ederek, "Yunanistan boyutundaki bir piyasa için öncelikle uluslararası yatırımcıların ilgisini çekecek büyük şirketleri borsaya çekmek önem taşıyor. Önümüzdeki yıllarda özelleştirme ile bunu yapabiliriz. Bunun için önce hükümetleri özelleştirme için ikna etmemiz gerekiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir