"Darbe olursa tankın karşısına ilk ben çıkacağım"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sivil-asker ilişkilerinin demokratik temele oturtulması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sivil-asker ilişkilerinin demokratik temele oturtulmasını istiyoruz. Eğer bir darbe olursa tankın karşısına ilk ben çıkacağım" dedi.

Berlin'deki Friedrich Ebert Vakfında "Türkiye ve Gerçekleri" konulu bir konferans veren Kılıçdaroğlu, konuşmasında, Türkiye'de Adalet Bakanı istemeden savcılığa karşı soruşturma açılamadığını belirterek, hükümetin reform olarak tanıttığı çoğu şeyin reformla bir ilgisi olmadığını savundu.

AB'nin tüm ilerleme raporlarında Türkiye'deki yargının bağımsız olmadığı şeklinde ifadelerin yer aldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu konuda Türk hükümetine karşı suskun kaldığı gerekçesi ile AB ülkelerini de eleştirdi.

"Sivil-asker ilişkilerinin demokratik temele oturtulmasını istiyoruz. Eğer bir darbe olursa tankın karşısına ilk ben çıkacağım" diyen Kılıçdaroğlu, baskıcı sivil bir hükümetin diktacı bir rejimden farkı olmadığını, kendilerinin demokrasi, saydamlık, kadın-erkek eşitliği, kültürel ve dini özgürlükler istediğini söyledi.

AB ile ilgilendiklerini, kendilerini Avrupa'nın bir parçası olarak gördüklerini belirten Kılıçdaroğlu, Avrupa'da olan hak ve özgürlüklerin Türkiye'de de olmasını istediklerini, bireysel toplumda yaşayan özgür bireyler yaratılması çabası içinde olduklarını ve hiç kimsenin Türkiye'yi Avrupa'dan dışlamaya hakkı olmadığına inandıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir