"Disiplin soruşturmalarını istihbarat yapıyor"
CHP'li vekil Atilla Kart, Genelkurmay Başkanlığı'nda disiplin soruşturmalarını istihbarat birimlerinin yapmaya başladığını iddia etti
ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Genelkurmay Başkanlığı'nda disiplin soruşturmalarını istihbarat birimlerinin yapmaya başladığını savunarak "Kendi mensuplarının hukukunu korumakla görevli olan Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ise bu tabloya seyircidir" dedi.
Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Genelkurmay'da geçen ay içinde 6 tasfiye, 7 intihar olduğunu söyledi.
Milli Savunma Bakanlığı'nın bu yılın ilk 6 ayında 674 subay-astsubayın emeklilik ya da istifa yoluyla görevinden ayrıldığını açıkladığını belirten Kart, "Silahlı Kuvvetler'in işlevini etkileyecek boyutlara ulaşan ideolojik saldırıların dışında, özel hayatlar ve mezhep ayrımcılığı üzerinden sürdürülen tasfiyeler, artık kıyım ve insanlık dramlarına, insanlık facialarına dönmüş durumdadır" dedi.
Kart, çeşitli illerde yaşanan intiharların, mobbing, baskı, ekonomik yetersizlikler, mesleki tatminsizlik ve yasa dışı ayrımcı uygulamalardan kaynaklandığını ileri sürdü.
Silahlı Kuvvetler'de astsubay tasfiyesi başladı
Silahlı Kuvvetler bünyesinde ağırlıklı olarak astsubay kitlesini hedef alan ayrımcı bir tasfiye sürecinin başladığını savunan Kart, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öyle ki disiplin soruşturmaları istihbarat birimleri tarafından yapılır hale gelmiştir. Bazı internet siteleri, özel hayatlar ve mezhepler üzerinden insanları hedef alan karalamalar yapmakta, dijital yollarla delil üretmektedir. Hava Kuvvetleri bünyesindeki istihbarat birimleri, çoğu zaman bu sitelerdeki yayınları esas alarak soruşturma yapmaktadır. Hava Kuvvetleri bünyesindeki istihbarat birimlerinin, MİT ve diğer ilgili birimlerden aldığı istihbari bilgileri soruşturmaya esas aldıkları bilinmektedir. Olayın salt bu yönü bile anayasal ihlal boyutlarına ulaşmış durumdadır. Genelkurmay bu listelere yönelik olarak yasal süreci başlatmadığı gibi disiplin işlemi adı altında kendi personeli hakkında ayrımcı tasfiye sürecini kararlılıkla sürdürmektedir. Genelkurmay Başkanlığı'nda disiplin soruşturmalarını istihbarat birimleri yapar hale gelmiştir. Kendi mensuplarının hukukunu korumakla görevli olan Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ise bu tabloya seyircidir."
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Kart, AK Parti Grubu'nun, Başbakan'dan ibaret olduğunu savundu. Kart, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, anayasa, Kürt sorunu ile temel sorunların tamamının, Başbakan'ın demokrasi anlayışıyla sınırlı olduğunu ileri sürerek, "Başbakan'ın demokrasi anlayışı ise sakat, eksik, ayıplı bir demokrasi anlayışıdır. Bu ayıplı demokrasi çerçevesinde temel sorunlar, bunların konuşulup, görüşülmesi Başbakan izin, icazet verdiği kadar görüşülebilir" diye konuştu.
Devlet Sırrı Tasarısı'na yönelik bir soruya karşılık Kart, Türkiye'de demokrasinin kırıntılarını yaşadıklarını ileri sürdü. Kart, Devlet Sırrı Tasarısı'nın ise demokrasinin kırıntılarını da yok edecek nihai darbe olduğunu savunarak, tasarının yasalaşması halinde Meclis'te basın toplantısı düzenleyemeyeceğini, gazetecilerin mesleğini yapamayacağını iddia etti.