"Diyalog akılcı yol olarak görülüyor"

MİT ile PKK arasında geçtiği öne sürülen kaseti değerlendiren Selahattin Demirtaş, kasetin hükümete önemli mesajlar verdiğini söyledi ve tarafları dialoğa çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MİT ile terör örgütü arasında geçtiği iddia edilen konuşmaya ilişkin ses kayıtlarının muhatapları tarafından sahiplenilmesi halinde saygı duyacaklarını ama bu haliyle bile hükümete çok ciddi mesajlar verildiğini söyledi. Demirtaş: "İnsanlar diyaloğu, müzakereyi yapılması gereken akılcı yollar olarak görüyor" dedi.

Kayapınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Demirtaş, Türkiye toplumunun müzakereye, diyaloğa hazır olduğunu, Kürt'ün de Türk'ün de diyaloğa karşı tepkisi bulunmadığını belirterek, hükümetin "teröristle görüşülmez" laflarını bir kenara bırakması gerektiğini ifade etti.

"Bir grup ırkçı dışında hiç kimse diyaloğa karşı çıkamaz. Hiç kimse AKP'yi diyalog yaptı diye yıpratmaz, bundan güç alır" diyen Demirtaş, "bu nedenle de ortaya çıkan ses kayıtları ile ilgili gelişen atmosferin doğru değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.

PKK'yı kollamak için canlı kalkan olmadıklarını, iki taraf da ölmesin diye bunu yaptıklarını ve en çok da askerlerin canlı kalkanları desteklediklerini ileri süren Demirtaş, "En çok bu askerlerin gözlerinin içi parlıyor. Birini ezme, diz çöktürme üzerinden Kürt sorunu çözülmez, hiçbir sorun çözülmez" dedi.

"Öcalan'a tecritin gerekçesi açıklanmalı"

"Bir devletin 50 gündür kendi adasına gidemediğini, şiddetli rüzgar ve kosterin bozuk olduğu gerekçelerinin inandırıcı olmadığını, siyasi şantaj yapıldığını" iddia eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adalet Bakanı tecridin gerekçesini açıklamalı. Şu saatten sonra artık İmralı'ya heyet gitsin, görüşsün demiyoruz. Artık sayın Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz. Kürt sorununu çözme konusunda samimiyseniz yol, yöntem budur. Kürt halkının muhataplarını muhatap almadan sorun çözülmez. 'Kürt sorunu bitmiştir' deme yetkisi sadece Kürt halkına aittir. KCK operasyonu onları tatmin etmiyor ki bir halkı topyekun cezaevlerine koymaya çalışıyorlar. Bu siyasi operasyonlar AKP'yi bitirecek. Biz tutuklandıkça çoğalacağız, bizi tasfiye etmeye çalıştıkça büyüyeceğiz, hodri meydan diyoruz."

İsrail'le neredeyse savaş çıkacağını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye gönderecekleri yardım gemilerine donanmanın eşlik edeceğini belirttiğini, bunun anayasaya göre meclisin elindeki bir yetki olduğunu kaydeden Demirtaş, ancak kararları Başbakan'ın tek başına aldığını ileri sürdü.

Bir gazetecinin, BDP'nin meclise gidip gitmeyeceği yönündeki sorusu üzerine Demirtaş, "Toplantıda bütün yönleriyle konu tartışılır. Karar çıkarsa sizlerle paylaşırız" diye konuştu.

BDP milletvekili, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Levent Tüzel'in katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

Toplantıda, tutuklu milletvekillerinin isimlerinin yazılı olduğu koltuklar boş bırakıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir