"Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya adayız"

Bakan Ergün, Türkiye'nin krizden hasar almadan çıktığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya adaydır, ülkemiz böyle büyük bir potansiyele sahiptir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bolu'da Karadeniz Döküm Fabrikasının açılışını yaptı. Ergün, fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2003 yılından itibaren yapısal sorunlarını çözerek, iş dünyasının önündeki engelleri kaldırarak, hızlı ve uzun bir büyüme dönemine girdiğini söyledi.

Ekonominin ayağına dolanan, iş hayatını zorlaştıran, Türkiye'yi kırılgan bir ülke haline getiren bütçe açıkları, faiz ve enflasyon gibi büyük sorunların artık geride bırakıldığını dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"2003-2008 döneminde milli gelirimiz ve yatırımlar yaklaşık 3 kat artmış, özellikle reel sektör yatırımları büyük bir hız kazanmıştır. Türkiye'nin zenginleşmesi daha çok yatırım, üretim ve ihracat yapması ve işsizlik sorununa çözüm üretmesi için, ülkemizin her yerinde yeni fabrikaların kurulması gerekiyor. Bu nedenle hükümetimizin yerli ve yabancı yatırımcıların önündeki engelleri kaldırmaya, ihracat kanallarını daha aktif olarak kullanmaya büyük önem vermiştir."

Bakan Ergün, 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın sürekli rekorlar kırdığını ve 2008'de 132 milyar dolara ulaştığını kaydederek, "2009'da ise küresel krize rağmen 100 milyar dolar seviyesini aşmayı başardık. Tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik kriz, Türkiye'yi yavaşlatsa da Türkiye, bu krizden kalıcı bir hasar almadan çıkmayı başarmıştır" diye konuştu.

Son günlerde ekonomide, bütçe sonuçlarında, sanayi üretiminde ve ihracatta yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin krizi geride bıraktığını bir kere daha teyit ettiğini bildiren Bakan Ergün, dünya ekonomi çevrelerinin de küresel kriz sonrası dönemde Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını ifade ettiklerini hatırlattı.

"Türkiye'nin hızla yükselişe geçeceği bu dönemde, yatırım yapma konusunda erken davrananlar öne çıkacak, orta ve uzun vadede son derece karlı bir iş yapmış olacaklar" diyen Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Aksi yöndeki propagandalara rağmen, iş dünyamız bu gerçeklerin farkındadır ve yeni yatırımlara ağırlık verme isteğindedir. İş dünyamızla yaptığımız görüşmelerde , onların yatırım, üretim ve ihracat yapma konusunda ne kadar karlı olduklarını, suni gündemlerle oyalanmadıklarını görmek, ülkemiz adına umutlarımızı arttırıyor. Türkiye dünyanın  en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya adaydır, ülkemiz böyle büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli açığa çıkartacak esas unsur, özel sektörümüzün gücü olduğundan bu hedefimizi, özel sektörümüzün de benimsemiş olması büyük önem taşır.

Kriz ortamında hızlı bir şekilde çıkmamızı sağlayacak, ülkemizin her şehrinde yatırımları artacak, tarihimizin en kapsamlı teşvik paketini hazırladık.  Kısa süre içerisinde bir çok girişimcimiz bu teşvikten yararlandı, krizin etkilerinin iyice azalmasıyla birlikte teşvikten yararlananların sayısında önemli bir artış olacağını, yatırımların artacağını düşünüyorum."

Hükümet olarak, insanlara iş ve aş kapısı olacak yatırımlara bugüne kadar ellerinden gelen desteği verdiklerini belirten Ergün, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir