"Düşük büyüme, çift haneli işsizlik getirecek"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan, 2014 yılında beklenen düşük büyümenin, Türkiye'ye çift haneli işsizlik rakamları olarak yansıyacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, 2014 yılında beklenen düşük büyümenin, Türkiye'yi çift haneli işsizlik rakamlarıyla karşı karşıya getireceğini belirtti. Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda cereyan eden olayların ekonomik kaygıları da beraberinde getirdiğini, ekonomik gelişmelerin endişe verici boyuta ulaştığını iddia etti. 

Türkiye ekonomisinin düşük büyüme, yüksek işsizlik ve yüksek enflasyon ile karşı karşıya olduğunu öne süren Ayhan, "Geçmiş yıllarda Türkiye'nin ekonomideki en belirgin özelliği olan yüksek oranlı büyümenin 2014'ten itibaren yavaşlaması öngörülüyor. Realistik değerlendirmeler bu yıl büyümenin yüzde 2,5'un üzerine çıkamayacağını gösteriyor. Büyümeyi düşürmeden cari açığı da kapatamıyoruz. Ancak son dönemde büyümenin gerilemesine rağmen cari açık hala düşmüyor. 2012 yılında düşen büyüme oranıyla birlikte gerileyerek yüzde 6 düzeyine düşen cari açığın 2013 yılında GSYH'ye oranı tekrar yükselmiş, 2013'te 65 milyar dolar cari açık verilmiştir" açıklamasında bulundu. 

Enflasyonla birlikte işsizliğin de yükseldiğini kaydeden Ayhan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

"2001 krizi sonrasında yeni bir düzeye taşınan işsizlik oranı, küresel krizin Türkiye ekonomisini en fazla etkilediği 2010 yılında doruk noktasına çıkmıştı. O noktadan başlayarak inişe geçmiş olan işsizlik oranı, yedi çeyrektir büyümedeki potansiyel altı artışın da etkisiyle yeniden artışa geçmiş bulunuyor. 2013 yılında işsizlik oranı yüzde 9,7'ye ulaştı. 2014 yılında beklenen düşük büyüme, Türkiye'yi çift haneli işsizlik rakamı ile karşı karşıya getirecektir. Kentlerde ve genç nüfusta işsizlik artmaya devam ediyor. Kentlerde her 5 kişiden biri işsiz, gençlerin de neredeyse beşte biri işsiz durumda. 

2012 yılında inişe geçmiş bulunan enflasyon 2013 yılında yeniden artış eğilimi içine girdi ve 2014 Şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 7,89 olarak gerçekleşti. Güven endeksi son bir yıl içinde yüzde 30'lar düzeyinde azaldı. TÜİK tarafından açıklanan tüketici güven endeksi son 5 yılın en düşük seviyesine gerilendiğini gösteriyor."  

Bu konularda ilginizi çekebilir