"En büyük tünel"de ışığa doğru
ŞANLIURFA - Türkiye en büyük su iletim tüneli olması planlanan 17 kilometrelik Suruç Tüneli'ndeki kazı çalışmalarında 14 bin 508'inci metreye ulaşıldı.
[PAGE]
Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan ve tamamlandığında yaklaşık 95 bin hektar alanı sulayacak tüneldeki çalışmalar, 8 ayrı şantiyede 2 yılı aşkın süredir devam ediyor.
[PAGE]
Sonbaharda tamamlanması planlanan tünelle, Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 ton su akıtılacak. Milli ekonomiye her yıl ortalama 75 milyon dolar katkı sunması öngörülen projenin, yaklaşık 200 bin kişiye de istihdam sağlaması planlanıyor.
[PAGE]
"Hedef 29 Ekim 2013"
Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüneldeki çalışmaların hızla ilerlediğini söyledi.
[PAGE]
Tünelden 29 Ekim'de su akıtılmasının hedeflendiğini belirten Gündüz, "Tünelde şu anda 14 bin 508 metrenin kazı ve betonlama çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Olağanüstü bir durum olmadığı takdirde, 29 Ekim 2013'te tünel hedefimizi gerçekleştireceğiz" dedi.
[PAGE]
"Bereket ve istihdam artacak"
Gündüz, Suruç Ovası'nda, kuru tarım yapıldığını ve dekar başına verimin çok düşük olduğunu belirtti.
[PAGE]
Ovada sulu tarıma geçilmesiyle yaklaşık 8 bin çiftçinin ekonomik değeri daha yüksek ürünler üretebileceğine dikkati çeken Gündüz, "Mercimek ve buğdayın yerine ekonomik değeri daha fazla olan pamuk, ikinci ürün olarak da mısır üretimi yapılabilir. Dekar başına olan net gelir 500 TL civarında olacaktır ki; bu da ovada bir bereket ve istihdam sağlayacaktır" diye konuştu.
[PAGE]
Remil köyü muhtarı Sıracettin Yavuz da 200 dönüm arazisini sulama imkanlarının elverişsizliği nedeniyle işleyemediğini belirterek, tünel sayesinde arazisini sulayabilmeyi temenni ettiğini söyledi.