"En kötü günler geride kaldı"

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, "Son istatistikler 2010 yılının ilk yarısında ekonomimizin yüzde 11 büyüdüğünü gösterdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKSARAY - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Ülkemizde en kötü günlerin geride kaldığını ve ekonomimizde hızlı bir düzelme yaşadığımızı sevinçle, mutlulukla görüyoruz" dedi.

Vardan, MÜSİAD 71. Genel İdare Kurulu Toplantısı'nın Aksaray Grand Eras Otel'de gerçekleştirilen gala töreninde, tamamen sivil bir yapılanma modeli ile gönüllülük esasına göre MÜSİAD çatısı altında buluşanların sayısının 5 bini, firma sayısının da 15 bini geçtiğini ifade etti.

MÜSİAD'ın faaliyetlerinin sınırları aştığını ve ülke dışında da örnek alınan sivil toplum kuruluşu olduklarını belirten Vardan, "42 ülkede 93 irtibat noktası ile yurt dışında da yaygın tanınan bir kuruluş haline geldik" dedi.

Küresel krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Vardan, 2008'de başlayıp 2009'da etkisini arttıran küresel krizin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini derinden etkilediğini söyledi.

Krizin dünyada ve Türkiye'de durgunluk ve talep yetersizliğinin yaşanmasına sebep olduğunu anlatan Vardan, "Bu süreç bir çok ülkede hala devam etmekte. Ülkemizde en kötü günlerin geride kaldığını ve ekonomimizde hızlı bir düzelme yaşadığımızı sevinçle, mutlulukla görüyoruz. Son istatistikler 2010 yılının ilk yarısında ekonomimizin yüzde 11 büyüdüğünü gösterdi. Bu rakam ABD, Japonya Avrupa ülkeleri için yüzde 1-4 bandında gerçekleşti. Türkiye'nin Çin ile benzer başarıyı yakalayıp G-20 ülkeleri içinde ilk sıralarda yer alması krizin derin etkilerini atlatıp bir üst kulvara çıkabildiğinin en önemli göstergesidir" dedi.

İstihdam rakamları

Büyüme hızına paralel olarak Ekim ayı ihracat rakamlarının ulaştığı seviyenin de sevindirici olduğunu belirten Vardan, şunları kaydetti:

"Ulaşılan rakam 2009-2010 yıllarının tüm aylarından hem de Cumhuriyet tarihindeki tüm Ekim aylarına göre bir rekor. Böylece orta vadeli programda da 2010 toplam ihracatı için öngörülen hedefe ulaşılacağı görülmektedir. Yine aynı şekilde 2009 yılı başında yüzde 16'ya varan işsizlik oranlarında yüzde 10.6'ya inmek de önemli bir başarıdır. Böylece dünyada istihdam oluşturma hızında, açık ara önde gidiyoruz. Fakat bu konuda tek haneye inme ihtiyacı devam etmektedir. Bununla ilgili yeni istihdam paketleri devreye sokulmalı, yeni iş sahaları oluşturulmalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir