"Engelleme mahkeme kararıyla mümkün olacak"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet düzenlemesinin kişilik haklarını koruyacağını öne sürerek "Türkiye'de mahkeme kararı olmadan hiçbir engelleme gerçekleşmeyecek" dedi
ANAKRA - TBMM Genel Kurulu'nda, internetle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sırasında, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Elvan'nın konuşmasındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la ilgili ifadeleri nedeniyle söz aldı.
Hamzaçebi, internetle ilgili yasal düzenlemenin tek gerekçesinin, 17 Aralık'ta başlayan soruşturma nedeniyle hükümet aleyhinde yapılan haberler ve sosyal paylaşım sitelerindeki değerlendirmelerin kontrol altına alınması olduğunu savundu. Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"Gerçekten Sayın Deniz Baykal ile ilgili olarak 2010 yılında yaşanan hadise nedeniyle hükümet bir önlem almak isteseydi, bu hadiseyi emsal kabul edip bu kötü uygulamaya yönelik bir önlem almak isteseydi, bu önlem o zaman alınabilirdi. Ne zaman bu yola başvuruluyor? 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından sonra başvuruluyor. Ve bu düzenlemenin meşruiyetini sağlamak için Sayın Deniz Baykal'a sığınılıyor. Bu açıklamayı samimi bulmuyorum. Sayın Bakan'ın bakanlık yapma konusundaki iyi niyetini biliyorum. Ama bu açıklama doğru değil sayın bakan. Bu açıklamayı lütfen yapmayın."
Düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygunluğu olmadığını da söyleyen Hamzaçebi, "Sayın Bakan'ın bir cümlesine katılıyorum; 'iki aydan bu yana Türkiye'de hukuk ayaklar altına alınmıştır' evet, iki aydan bu yana Türkiye'de hukuk hükümet tarafından ayaklar altına alınmıştır" diye konuştu.
"İnternet yasası kişilik haklarını koruyor"
Bakan Elvan da tekrar söz alarak, hukukun hükümet tarafından ayaklar altına alındığı ifadesini kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Hukukun ayaklar altına alındığını herkes biliyor. Artık bir kaset siyaseti başladı Türkiye'de. Bu kaseti çıkaranlar, bu yasa dışı uygulamaları piyasaya sürenleri herkes biliyor" dedi.
İnternet yasası ile getirilen düzenlemenin kişilik hak ve hürriyetleri ile özel hayatın gizliliğini koruduğunu iddia eden Elvan, şöyle devam etti:
"Burada biz hangi durum olursa olsun mutlaka ve mutlaka bir mahkeme kararı istiyoruz. Ama gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB engellemeyi yapıyor ve 24 saat içinde mahkemeye başvuruyor. Ve mahkeme de 48 saat içinde bunu neticelendirmek zorunda. Dolayısıyla ister trafik bilgileri olsun, ister özel hayatın gizliliğine yönelik olsun, ister kişilik haklarının çiğnenmesine yönelik olsun hangi husus olursa olsun tüm bu hususlarda mutlak suretle mahkeme kararı aranıyor. Bunu bilmemiz gerekiyor. Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde bunların bir çoğunun mahkeme kararı olmadan engellendiğini de hepimiz biliyoruz. Ama Türkiye'de mahkeme kararı olmadan hiçbir engelleme gerçekleşmeyecek. Bunu farkında olalım."
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de önerge üzerine yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydına ilişkin, Erdoğan'ın kaydın montaj olduğunu söylediğini, ancak "benim böyle bir konuşmam yok" şeklinde bir ifade kullanmadığını ileri sürdü.
"Başbakan özür dilemeli"
MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz ise önerge üzerine yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çocuk sahibi olmamasıyla ilgili sözlerini eleştirdi.
Bu sözlerin çocuk sahibi olamayan kişileri üzdüğünü ifade eden Korkmaz, "Erdoğan öfkesini kusarken, binlerce çocuksuz aileye hakaret ediyor" dedi.
Korkmaz, Erdoğan'ın bu sözlerden dolayı çocuk sahibi olamamış herkesten özür dilemesi gerektiğini söyledi.
Bakan Elvan ise tekrar söz alarak CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'nin önerge üzerindeki konuşmasında internet düzenlemesinde yapılan değişikliklerin "kozmetik nitelikte" olduğunu söylediğini belirterek, bu eleştiriye yanıt verdi.
Yapılan değişikliklerden ilkinin trafik bilgilerinin tanımına yönelik olduğunu ve daraltmaya gidildiğini hatırlatan Elvan, tüm gelişmiş ülkelerdeki tanıma uygun bir tanımlamaya gidildiğini söyledi.
İkinci olarak trafik bilgilerinin mahkeme kararı olmadan TİB tarafından kullanılamayacağına dair bir düzenleme yapıldığını aktaran Elvan, üçüncü düzenleme ile de özel hayatın gizliliğine yönelik gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB'e verilen kapatma kararı yetkisinin, görevli hakimin onayına sunulması koşulu olduğunu vurguladı. Elvan, "Özellikle internet alanında ciddi bir yasaklama getirildiği ifade edildi. 36 bin civarında sitenin yasaklandığı ifade edildi. Bu rakamın altında, 36 bin doğru bir rakam değil. Kapatılan sitelerin yüzde 99.9'u tamamiyle çocuk pornografisi ve müstehcenliğe yöneliktir. Özellikle kişilik hak ve hürriyetlerine yönelik kapatılan site sayısı bir elin parmaklarını geçmez" diye konuştu.