"Evet oyu Türkiye'yi AB'ye bir adım daha yaklaştırdı"

İspanya, Elcano Kraliyet Enstitüsü anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - İspanya'nın önde gelen düşünce kuruluşu Elcano Kraliyet Enstitüsü, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında çıkan güçlü 'evetin', Türkiye'yi AB'ye bir adım daha yaklaştırdığını bildirdi.

Enstitü uzmanlarından William Chislett tarafından kaleme alınan Türkiye analizinde, halk oylaması sonucunun AK Parti hükümeti için "çok büyük bir başarı" olduğu vurgulanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 genel seçimlerinden üçüncü kez zaferle ayrılma şansını artırdığı kaydedildi.

"Otoriter yönetimin kalıntılarını tasfiye eden anayasa reformu Türkiye'nin AB'ye katılma arzusunu artıracaktır" ifadesi kullanılan analizde, AB Komisyonu'nun ve birçok AB üyesinin halk oylaması sonuçlarını memnuniyetle karşıladığı hatırlatıldı.

Analizde, halk oylaması sonuçlarının Türkiye'deki artan siyasi kutuplaşmayı yansıttığı ve 'hayır' oylarının "Batılı yaşam tarzlarının tehdit altında olduğunu düşünen" sahil şeritlerinde yoğunlaştığı tespiti yapıldı.

"Referandum sonucu CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na bir darbedir" görüşü savunulan analizde, "Güvenilir ve etkin bir muhalefetin bulunmayışı ve bunun hükümeti alternatifsiz hale getirmesi, Türkiye'de tam demokrasinin gelişmesine zarar veriyor" denildi.

CHP'nin seçim stratejisinin, orduyu ve yargıyı AK Parti aleyhine kışkırtmak ve hükümetin reformlarına, AB üyelik sürecini destekleyici bile olsa karşı çıkmaktan pek fazla birşey olmadığı ifadesi kullanılan analizde, "Avrupa yanlısı Atatürk'ün mirasçısı olan CHP, vizyon sahibi bir lidere kötü hizmet etti" yorumu yapıldı.

İspanyol düşünce kuruluşunun Türkiye analizinde, "AK Parti yepyeni bir anayasadan başlayarak demokratik reformların hızını artırmalıdır ve muhaliflerine, yargı reformunun onlar aleyhinde kullanılmayacağını göstermelidir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir