"Fed, faizi toplantıdan önce artırabilir"

ABD Merkez Bankası’nın iskonto faiz oranlarını bir sonraki toplantısından önce artırabileceği öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - JPMorgan Chase & Co.'nun Başekonomisti Michael Feroli, "Bu gelişme bir noktada gerçekleşecek, bunun bugün mü, bir sonraki toplantıda mı yoksa önümüzdeki ay mı olacağını söylemek güç" ifadelerini kullandı. 
Fed bir ay önce iskonto faizlerini artırmış ve bu artırım 3 yıl aradan sonra yapılan ilk artırım olmuştu. Ancak bu artışın bir daraltma politikasının başlangıcı olmadığı ve gösterge faizlerin artırılacağı anlamı taşımadığı dile getirilmişti.
Bununla birlikte bu tarihten itibaren faiz oranlarının artırılacağı beklentileri gündeme taşınmıştı. Merkez Bankası 18 Şubat'taki açıklamasında ayrıca Fed'in kredi imkanı penceresinde normalleşme vurgusu yapılmıştı. 
Fed, acil kredi imkanı uygulamalarından 4'ünü Şubat ayında sonlandırmıştı. Banka 1.25 trilyon dolarlık konut kredisine endeksli tahvil alım programını da bu ay sonlandıracağını duyurmuştu.
Wrightson ICAP LLC.'nin baş ekonomisti Lou Crandall, Fed'in iskonto faizlerini indirmesinin bankaları yeniden günlük fon ihtiyaçları için para piyasasına yönlendirmek açısından bir zorunluluk olduğunu söyledi. 
Crandall, iskonto faizinin artırılmasından bu yana borçlanma miktarlarında bir düşüş olmadığını bu nedenle Fed'in iskonto faizlerini bir kaç günlük bir süre içinde yeniden artırabileceğini belirtti. 
İskonto imkanı penceresinden gerçekleşen borçlanma miktarı 17 Şubat tarihinde 14.1 milyar dolar olmuştu. Bunun bir gün sonrasında ise iskonto faizleri 0.5'ten 0.75'e çıkarılmıştı. Geçtiğimiz hafta ise bu pencereden gerçekleşen borçlanma 13.8 milyar dolar oldu. 
Bu konularda ilginizi çekebilir