"Firariler sabah farkedildi"
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Beşiktaş-Galatasaray derbisindeki olaylara ilişkin ilk etapta gözaltına alınanların, sahaya inenler değil müsabakaya giriş esnasında ve tirübünlerde hadiselere karışmış kişiler olduğunu, bunlara, 6222 sayılı Kanun'un ilgili hükümlerinin uyguladığını belirterek, "Sahaya inerek şiddet uygulayan ve kamu malına zarar veren maçın tamamlanmasını engelleyen kişilerle ilgili tespit çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalardan sonra gerekli adımlar atılacak" dedi.
AB ile ortaklaşa yürüttülen Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bakan Ergin ve bazı büyükelçiler Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ni gezdi.
Ergin, müzeye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bingöl Cezaevi'ndeki firara ilişkin soru üzerine Bakan Ergin, firarın sabah sayımında ortaya çıktığını, 14'ü tutuklu, 4'ü hükümlü 18 kişinin firar ettiğine dair verinin ellerine ulaştığını açıkladı.
Firarın koğuşlardan birinin içinden tünel kazılarak gerçekleştiğini bildiren Ergin, konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ve beraberindeki heyetin bölgeye ulaşmak üzere olduğunu belirterek, "Bölgeden yeni bilgiler geldikçe bunları paylaşacağız ama şu an paylaşabileceğim bilgi bu kadar" diye konuştu.
Tünelin nasıl fark edilmediğine ilişkin soruya "Tüm bunlar değerlendirilecektir. Birtakım sorular var bunların aydınlanması için incelemeler derhal başlatılmıştır" yanıtını veren Bakan Ergin, firarilerin terör örgütü mensubiyetiyle yargılanan kişiler olduğunu vurguladı.
"Pehlivan tefrikası gibi..."
Çözüm süreciyle ilgili gelişmeler konusunda kamuoyuna gerekli bilgilerin verildiğini dile getiren Ergin, "Bu konu, her gün pehlivan tefrikası gibi konuşarak yürütülecek bir süreç değil" dedi.
Demokratikleşme paketiyle ilgili çalışmalarda önemli mesafeler alındığını kaydeden Ergin, paketin ayrıntılarının pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını hatırlattı.
Ergin, paketin kamuoyuyla paylaşılmasından sonra Türkiye'nin insan hakları standardının nereye taşındığı, hangi noktaya geldiği konusunda önemli veri elde edileceğini söyledi.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nin tarihi sürecine dikkat çeken Ergin, "Türkiyenin geldiği noktayı görmek eski Türkiye ile yeni Türkiye'yi mukayese etmek açısından oldukça önemli bir mekandayız . Bugün Türkiye bu mekanlarda paneller yapıyorsa ifade özgürlüğünü, düşünce özgürlüğünü deklare edip bunun gereklerini yapıyorsa artık Türkiye eski Türkiye değil" değerlendirmesinde bulundu.
"İlk etapta gözaltına alınanlar, sahaya inenlerle alakalı değildi"
Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olaylara ilişkin soru üzerine de Ergin, bu konuda değişik açıklamalar yapıldığını söyledi.
Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk etapta gözaltına alınanlar, sahaya inenlerle alakalı değildi. Başsavcılığımızın verdiği bilgiye göre de onlar müsabakaya giriş esnasında ve tirübünlerdeki hadiselere karışmış kişiler. Yargı mensuplarımız 6222 sayılı Kanun'un onlara dönük hükümlerini uyguladı. Ama sahaya inerek şiddet uygulayan ve kamu malına zarar veren, maçın tamamlanmasını engelleyen kişilerle ilgili olarak tespit çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalardan sonra gerekli adımlar atılacak."
Tutukluluk gerekçelerinin yeniden düzenlmesi konusunda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Ergin, yasama organının görevinin, değişen şartlarda mevzuatı yenilemek olduğunu anımsatarak, ihtiyaçlar oluştukça buna ilişkin adımların atılacağını kaydetti.