"Gazze'deki durum , insani bir trajedi"

Bakan Babacan, Gazze'deki durumun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'deki durumun 'insani bir trajedi' olduğunu belirterek, İsrail'in askeri operasyonlarının derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Bakan Babacan, Gazze'deki durumun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Konuşmasında ''Trajik bir durumla karşı karşıyayız'' diyen Babacan,  İsrail operasyonunu devam ederken krizin kapsam ve etkilerinin giderek derinleştiğini, sivillerin ıstırap çekmeye devam ettiklerini söyledi. Gazze'de şiddetin artmasının bölgeyi barıştan uzaklaştırdığını ve Gazze'deki durumun son derece ağır olduğunu kaydeden Babacan, ''Sivillerin ölümünden büyük üzüntü duymaktayız'' dedi. Babacan Gazze'de sivillerin hedef ve kurban haline gelmesinin son derece üzüntü verici olduğunu vurguladı. Babacan ''Gazze'de karşı karşıya olduğumuz durum bir insani trajedidir, İsrail'in, Gazze'deki askeri operasyonları aşırı ve orantısız güç kullanımıdır ve derhal durdurulmalıdır'' diye konuştu.

"Türkiye çabalarını sürdürüyor"

Babacan, Türkiye'nin bölgeye barış, güvenlik, istikrar gelmesine katkıda bulunmak amacıyla aktif diplomatik çabalarına devam ettiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini ve Filistin yönetiminin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu muhataplarıyla görüştüğünü söyledi. ''Biz gelinen noktada önceliğin, İsrail'in askeri operasyonlarının acil olarak durdurulması, saldırıların durması, sürdürülebilir ateşkes üzerinde anlaşılması ve ablukanın sona ermesi için Gazze'ye sınır geçişlerinin açılması olduğuna inanıyoruz'' diye konuşan Babacan, bu arada Gazze halkının insani ve ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışılması gerektiğini, bunun da eşit oranda acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Ateşkes acilen yapılmalı"

Babacan, BM'de Arap liderleriyle görüşmesinin ardından yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de trajik bir durum yaşandığını belirterek, özellikle insani durumun büyük endişe yarattığını belirtti. Babacan ''Siviller, kadınlar, çocuklar her saat her gün ölüyor, bu bizim için büyük endişe. Türkiye olarak acil ateşkes görmek istiyoruz, çünkü bu trajik durumu durdurmalıyız. İsrail'in operasyonlarını sona erdirmesi çok önemli, tüm tarafların saldırılarını durdurması çok önemli'' diye konuştu.