"Görev süresiyle ilgili söz sahibi YSK olabilir"

Bakan Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin görüşlerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin, "Anayasa'da yazılı olan bir hükmü yorumlamada veya açıklamada sanki YSK bu konuda söz sahibi gibi geliyor" dedi.

Arınç, Bugün TV'de "Temsilciler Meclisi" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin görüşlerin anımsatılarak, bu tartışmayı "parlamentonun mu YSK'nın mı bitireceğinin" sorulması üzerine, Arınç, şöyle konuştu:

"Ne zaman bu hükümler değişti. Ekim sonunda yapılan referandum sonunda. Yani iki ay sonra hemen hemen. Şimdi hukuktaki ilke şudur, bu işlerin yapıldığı günde yürürlükte olan hükme göre, biz seçimi tamamlamış olduk, mazbatamızı ona göre aldık. Sayın Cumhurbaşkanı da mazbatasını ona göre aldı. Sonra Ekim ayının sonunda değiştiğinde geçici bir madde konulmadığı için de bir tartışma başladı.

Ben o Anayasa değişikliği yapıldığı tarihte Meclis Başkanıydım. Bu konuyla benim yanımda da bazı tartışmalar yaşandı. Onbirinci Cumhurbaşkanının seçilme usulü ve bu Anayasa değişikliğine tabi olup olmadığı konusunda bir geçici madde ilavesinin daha doğru olacağı söylendi. Ben de şahsen o düşüncedeydim ama benim yanımda bunu tartışan beş-altı kişide hakim olan görüş şu oldu, (buna hiç gerek yok. Zaten referandum sonucunda 'Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir ve 5 5 şeklinde seçilir' şeklinde yürürlüğe girerse, bunun için geçici bir hüküm koymaya gerek yok. Bundan sonraki cumhurbaşkanı ona göre seçilecek demektir. Ama bu cumhurbaşkanı Mecliste seçileceğine göre şöyledir) diye konuşuldu.

Tartışmalar daha sonra başladığında bir grup, (milletvekili seçimi artık 4 yıla indi, cumhurbaşkanı seçimi de 5 yıla indi) şeklinde görüşler ortaya koydu. Ben yine 5 ve 7 olduğu konusunda, yani Sayın İyimaya ile Burhan Kuzu ile bu konuyu görüştük. Hatta bir rapor hazırlattım fakat iş biraz ortada kaldı."

"Muhalefet ısrar etti"

Muhalefetin cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl, milletvekillerinin görev süresinin de 4 yıl olması konusunda ısrar ettiğini anlatan Arınç, muhalefete rağmen bu konuları yeniden gözden geçirdiklerini belirtti.

Bu konuların hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı kurumunu yıpratacağını vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız için de o makamı işgal eden kişinin her türlü müdahaleden ve tartışmadan uzak, bu müdahalelerin dışında o makama yakışır bir konumda olması lazım. Onun da günü geldiğinde 'eğer 5 yıl daha ağırlıklı olarak konuşulursa ona iltihak edelim' diye düşünmüştük. Ama gazetedeki haber 4 ve 5 yıla ikna olduğum şeklinde yayımlandı. Sonuç olarak böyle anlaşılabilir. Ama bugün bana sorsanız ben seçildiğimiz tarihteki Anayasa hükmünün bizim için geçerli olduğunu düşünüyorum. Bu milletvekilleri için 5 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımız için 7 yıldır.

Tabii Sayın Cumhurbaşkanı için tartışmalar şu noktaya gelirse '7 yılsa o zaman 7 yıl dolduğunda bir daha seçilemeyecek demektir. Hüküm böyle'. Eğer beş yılsa ikinci defa adaylığını koyacak mıdır? Amenna, bana göre koyabilecektir. Eğer mevcut cumhurbaşkanımız aday olur veya adaylığını düşünürse. Bir başkasına zaten engel yok"

Politik görüşler

Bazı kesimlerin 5 yıllığına ama tek dönemlikle ilgili garip sözler sarf ettiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Bunlar politik görüşlerdir. Anayasa hukukçularımızın bir kısmı ya da idare hukukçularımızın bir kısmı, ben o konuda zayıfım, yani ceza hukuku bakımından bir şey söyleyebilirim. Diyorlar ki, 'Anayasa değişikliği yapıldığı tarihte yürürlüğe girer ve o zaman milletvekilleri için 4 yıldır, cumhurbaşkanı için 5 yıldır' diyorlar. Amenna... Peki o zaman kim karar verecek, 4 veya 5 olduğuna? Onu da tartıştık biz. Bir kısmı seçim hukukuna ilişkindir. (Herhalde YSK, bir müracaat üzerine ya da kendisinden böyle bir karar alıp bunu açıklayabilir) denildi. Bir kısım arkadaşlar, (Anayasa Mahkemesine gideriz bunu yorumlasınlar onlar karar versinler) dedi. Bir kısmı (Meclis bu konuda bir karar alabilir) dedi. En sonunda herkesin kararı şu oldu. (Daha çok zaman var. Bunu tartışmayalım ve biz önümüze bakalım) denildi."

Arınç,Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir yasal düzenlemenin komisyondan geçtiğini ancak genel kurula henüz gelmediğini de hatırlattı.

Arınç, görev süresine ilişkin olarak, "Geçici bir madde konulması keşke o zamanlar uygun görülseymiş. Yine de o yapılabilir" diye konuştu.

"Son Anayasa paketine de konulabilirmiş aslında" sözleri üzerine Arınç,  "Yani belki. Hiç düşünülmedi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir