"Göz kuruluğunuz ciddiye alın"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Gözyaşının yetersizliği veya kalitesinin düşmesiyle oluşan göz kuruluğunun, Türkiye'de en sık görülen göz hastalıkları arasında yer aldığı belirtilirken göz sağlığı alanındaki son teknolojilerle hastanın kendi kanından alınarak yapılan otolog serumun, göz kuruluğu ve göz kuruluğuna bağlı korneada oluşan sorunların çözümünde etkili olduğu kaydedildi. 

Hastanın kendi kanından yapılan otolog serum yönteminin kuru göz hastalığına bağlı kornea ve konjonktiva bozukluklarının tedavisinde kullanıldığının altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı, "Hastadan alınan kan 24 saat bekletiliyor. Daha sonra ayrıştırılarak çözeltinin üzerine çıkan serum, belli oranda fizyolojik serumla çoğaltılıyor ve oluşturulan serum, hastanın gözüne uygulanıyor. Buzdolabı koşullarında soğuk zincire dikkat edilirse, bu serum 7-10 gün kadar uygulanabiliyor. Hastanın kendi kanından üretildiği için 'uyum sorunu’ ve yan etki gibi problemlerle de karşılaşılmıyor. Etkisi birkaç gün hatta bazen birkaç saat içinde başlıyor. Bu tedavide önemli hususlardan biri otolog serumun uygun ve steril laboratuvar koşullarında, deneyimli bir ekip tarafından hazırlanması" ifadelerini kullandı. 

Kuruluk körlüğe kadar gidebilir
Gözyaşının, gözyaşı bezleri ve göz kapaklarının iç yüzeylerini kaplayan tabaka (konjonktiva) tarafından salgılandığını söyleyen Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı, "Bir kısmı buharlaşarak, önemli bir kısmı da gözyaşı kanalıyla burun içine aktarılarak gözü terk eder. Gözyaşı tabakası kendi içinde üç katlıdır ve bunların herhangi birisinde sıkıntı olduğu zaman kendini göz kuruluğu şeklinde belli eder. İlk olarak batma hissiyle başlayan kuru göz, daha sonra kornea tutulumu ile körlüğe kadar giden bir seyir izleyebilir" dedi. 
Gözyaşı kalitesinin bozulmasının gözdeki bağışıklık sistemini de etkileyerek göz yapılarını enfeksiyon ve iltihabi olaya karşı korumasız hale getirebileceği uyarısında bulunan Op. Dr. Karaatlı, şöyle konuştu: "Kimyasal yanıklar, menopoz sonrası durum, anti-alerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları, şeker hastalığı, hipertansiyon, guatr diye bilinen tiroid bezi hastalıkları ve alkol, göz kuruluğuna sebep olabilir. Kuru göz hastalığında en şiddetli tip Sjögren Sendromu diye bilinen, gözde neredeyse hiç gözyaşı olmaması durumudur." 
Dr. Süleyman Mesut Karaatlı, Gözlerde yanma, batma ve kuruluk hissi ve 'kum tanesi kaçmış gibi' gözde yabancı cisim hissi, gözlerde ağrı kızarıklık, Göz içerisinde ve çevresinde mukus iplikçileri(yapışkan bir akıntı), Rüzgar, klima, sigaradan rahatsızlık hissi, Yoğun batma sonrası aşırı yaşarma, Kontakt lens kullananlarda konforun bozulması, Batışma ve lensin sık kuruması, Zaman zaman bulanık görme gibi belirtilerin göz kuruluğuna neden olabileceğini söyledi.