"HaliçPort" protesto ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Haliç Dayanışma Oluşumu, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'ni (HaliçPort) protesto etti.

Grup, Haliç'teki Camialtı Tersanesi önünde toplanarak, bir süre slogan attı. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un da katıldığı protestoda grup üyeleri ellerinde, "Tersaneler Vatandır, Vatan Satılamaz", "Yurt Savunması Satılmaz" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan eski Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, projeyle arkeolojik açıdan büyük bir değer taşıyan bölgedeki tarihi, kültürel dokunun tahribata uğrayacağını ve Tersane-i Amire'nin elde kalan son parçalarının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını savundu.

Timur, "Haliç kıyısında el değmemiş olarak kalan tek arazi parçasının da kamu alanı olmaktan çıkarılması anlamına gelen bu projenin, Okmeydanı ve Kasımpaşa ile etkileşimi gözönüne alındığında, daha büyük çaplı bir rantsal dönüşümün de önünü açmak üzere gündeme getirilmiş olduğu da diğer bir gerçektir" diyerek, Haliç Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin sanayi tarihi açıdan da korunması gereken değerlere sahip olduğunu söyledi.

Tersanenin "Dünya Mirası" listesine alınmayı da hakettiğini dile getiren Timur, "Bütün bunları gözönünde tutarak, 558 yıllık endüstriyel mirasımızın, Haliç kıyılarındaki tarihi, arkeolojik ve güncel yerleşim dokusunun ve kamusal alanlarda kamu mülkiyetinin korunmasını, sözkonusu kamusal mirasın ve üretim, istihdam potansiyelinin iyileştirilerek ve geliştirilerek geleceğe taşınmasını savunmak üzere Haliç Dayanışması oluşmuştur" diye konuştu.

Basın açıklamasının okunmasının ardından grup üyesi eski tersane çalışanları da konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi.