"Her iki tarafında birbirine ihtiyacı var”

Eroğlu, Rusya ile diyaloğun karşılıklı olarak iyi niyetle yürütülmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Hem bizim Rusya'ya hem de Rusya'nın bize ihtiyacı var. Doğal gaz, turizm ve Türk müteahhitler açısından önemli yeri var" şeklinde konuştu. 

Bakan Eroğlu, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği ile yapılacak iş birliği çerçevesinde başlatılacak Ağaçlandırma Seferberliği için düzenlenen protokol imza törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin, "Rusya ile bir ticari kriz yaşanıyor. Kürşad Tüzmen çözüm için kırmızı hat uygulamasını önerdi. Dün Bakanlar Kurulunda bu öneri kabul görmedi. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, konunun, Bakanlar Kurulunda detaylı bir şekilde görüşüldüğünü söyledi. 

Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Ancak bildiğiniz gibi Rusya Dışişleri Bakanı geliyor. İyi diyaloglarla, temaslarla çözmek daha uygundur. Rusya ile çok büyük bir ticaret hacmimiz var. Bu ticaret hacminin daha da artmasını istiyoruz. Dolayısıyla bunları çok iyi değerlendirme kanaati var. Benim görüşüm de aynı şekilde. Bu durumda karşılıklı olarak iyi niyetle diyaloğun yürütülmesi gerekiyor. Hem bizim Rusya'ya hem de Rusya'nın bize ihtiyacı var. Hem doğal gaz, hem turizm açısından önemli, hem de Türk müteahhitler açısından önemli yeri var. Birtakım sebze ve meyve açısından önemli bir pazar." 

Eroğlu, "Sayın Başbakan tepkili miydi?" sorusuna, "Sayın Başbakan gayet demokrat bir tavırla ilk önce tüm bakanların görüşünü alır. Ondan sonra ortak bir kanaat oluşur. Bir tepki yok. Getirilen bir teklifti. Böyle bir tepki olmaz zaten" yanıtını verdi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye ile Ermenistan arasında Erivan'da oynanacak futbol karşılaşmasına gidip gitmeyeceğine ilişkin soru üzerine Eroğlu, "Cumhurbaşkanımızın takdiridir. O konuda benim söz söylemem doğru değil ancak benim şahsi kanaatim, tüm komşularla iyi münasebetleri geliştirmek gerekiyor ancak Ermenistan'ın da işgal ettiği topraklardan çekilmesi lazım. Yani Azerbaycan'ın taleplerini de dikkate alması gerekiyor. Eğer gerçekten ekonomik açıdan gelişmek istiyorsa, mutlaka Türkiye ve Azerbaycan ile iyi münasebet içinde olması gerekiyor" diye konuştu. 

Eroğlu, soruların ardından, yarın bir basın toplantısı düzenleyerek, son 6 yılda yapılan çevre yatırımlarını anlatacağını söyledi. 

Bir gazetecinin, "Hükümetin çevrecilerle yaşadığı sorun üzerine mi bu toplantı yapılıyor?" sorusuna Eroğlu, "Hayır, biz de çevreciyiz. Pek çok çevreci sivil toplum örgütüyle ortak projeler yürütüyoruz. Bizi her bakımdan destekleyen, bizi gerekirse tenkit eden, tavsiyelerde bulunan önemli kuruluşlar... Asıl olan iyi niyetli olmaktır. İyi niyetli olan herkese çok sıcak bakıyoruz" karşılığını verdi.