"İcatçılar" arttı

Geçen yılın ilk yarısında 19 bin 631 yerli tasarım tescil edilirken, söz konusu rakam bu yılın aynı döneminde 23 bin 562'ye yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvuruların ve yeni tescillerin sayısının arttığı belirtilerek, geçen yılın ilk yarısında 19 bin 631 yerli tasarım tescil edilirken, söz konusu rakamın bu yılın aynı döneminde 23 bin 562'ye yükseldiği bildirildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ar-Ge ve inovasyona büyük destek veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, "başımıza icat çıkarın" sözünün, girişimcilere rehber olduğu ve yeni buluşların sayısında önemli artış yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, bunun sonucunda da birbirinden ilginç ve hayatı kolaylaştıran ürünlerin, "faydalı model", "yerli tasarım" ve "patent" tescili alarak tüketiciyle buluşma aşamasına geldiği kaydedildi. 

Geçen yılın ilk yarısında 19 bin 631 yerli tasarım tescil edilirken, söz konusu rakamın bu yılın aynı döneminde 23 bin 562'ye yükseldiği aktarılan açıklamada, "Faydalı model tesciline ilişkin rakamlar da yüz güldürdü. 2013'ün ocak-haziran döneminde bin 23 olan faydalı model tescil rakamları, bu yılın aynı döneminde yüzde 15,9 artarak bin 186 oldu. Verilen yerli patent sayısı da bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 civarında artış gösterdi ve 603'e ulaştı" bilgilerine yer verildi.  

İlginç tesciller 

Açıklamaya göre, bu yılın ocak-haziran döneminde, insan hayatını kolaylaştıran birbirinden pratik ve ilginç ürünlere tescil verildi. Dikkati çeken yeni tescilli ürünlerin sahipleri, bulacakları girişimcilerle seri üretime geçerek, yakın zamanda ürünlerini tüketiciyle buluşturacak.  

En ilginç buluşlardan biri, ocak ayında Cemaliye Kendir'den geldi. Ayakkabı bağlama aracı icat eden Kendir'in başvurusu kabul edilerek TPE'den tescilini aldı. Elektronik defter kaplama aracı da yine dikkati çeken icatlardan oldu. Bir teknoloji ve kırtasiye firması, yeni buluş için faydalı model tescili almaya hak kazandı. 

Silah sanayi alanında da iki yeni buluş dikkati çekti. İki mucitten biri yeni bir tabanca susturucu sistemi geliştirirken, diğeri ise silahlarda sahibinin parmak izini tanıyacak sistem için TPE'den onay aldı. 

Ses ve müzik kaydedip çalabilen yastıktan esnek kemerli pantolona, kokusunu uzun süre muhafaza eden üç boyutlu oto parfümünden taşınabilir kuaför ve güzellik bakım kabinine kadar pek çok ilginç icat da bu dönemde tescillendi.  

Öte yandan, uluslararası patent başvurularında da önemli artış sağlandı. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı verilerine göre Türkiye'nin uluslararası patent başvuruları, 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 56 artarak 805'e yükseldi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir