"İkinci el 'cep'te vergi yüzde 1 olsun"

MOBİSAD Başkanı Dursun, 72 milyon adet mobil cihazın atıl durumda beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, 72 milyon adet mobil cihazın atıl durumda beklediğini belirterek, yüzde 18 olan vergi oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi.

Dursun, Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, mobil sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de 1994-2009 yılları arasında "sinyal alıp veren" 130 milyon adetten fazla mobil cihazın satıldığını anlatan Dursun, 72 milyon adet cihazın da "evlerin, ofislerin bir köşesinde" atıl durumda olduğunu söyledi.

Dursun, bu cihazların ikinci el satışından devletin bir gelir elde edemediğini de belirterek, yasal bir düzenleme yapılmasını ve yüzde 18 olan vergi oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi. 

Dursun, Elektronik Atık Fonu oluşturularak atıl cihazların bir merkezde toplanabileceğini, cihazların yetkili kuruluş tarafından "elden geçirildikten" sonra yurt içi ya da yurt dışı satılabileceğini ve devletin vergi geliri elde edeceğini kaydetti.

Murat Dursun, Elektronik Atık Fonu'nun oluşturulması halinde vatandaşların, ellerindeki mobil cihazları teslim ederken "para kazanmalarının" da mümkün olacağını ifade etti.

Dursun, ayrıca bu sistemle kullanılmayan cihazların kimlik bilgilerinin de (IMEI) yenilenebileceğine işaret etti.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Taş da ekonomik sistemin, alışveriş fişi almayı gereksiz kıldığını ifade ederek, bu sebeple özellikle ikinci el cep telefonu satışında, dükkanların yüzde 18 vergi ödemektense yüzde 20 indirim yapmayı tercih ettiğine işaret etti.

Taş, cihazların "resmi" olarak satılması halinde hem devletin vergi gelirinin artacağını hem de vatandaşların "garantili ikinci el cihaz" alabileceğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir