"İngiliz pazarında çıtayı yükselteceğiz"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bunları herkese daha çok göstereceğiz. İngiliz pazarından memnuniyetimiz büyük ama bununla yetinmiyoruz, çıtayı daha yükseğe koyacağız inşallah" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'nin başkenti Londra'daki Excel fuar alanında düzenlenen ve çok sayıda ülkenin yer aldığı Dünya Turizm Fuarı'na (WTM) katılan Çelik, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan standlarını gezerek, bilgi aldı. Bakan Çelik daha sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

"Türkiye'nin kendisini bu tip fuarlarda, kendi standlarıyla tanıtması bizim için çok önemli" diyen Çelik, bu fuarlarda ne kadar çok tanıtım yapılırsa, bunun sadece Türkiye'nin turizmine değil, doğru bir şekilde algılanmasına daha çok imkan vereceğini dile getirdi. Ömer Çelik, şöyle konuştu: 

"Türkiye'nin standlarını daha çok insanın gezmesi için cazibe merkezi haline getireceğiz, yani pasifizmden kurtaracağız. Sadece gezilen ve görülen yerler olmaktan buraları çıkaracağız, buraların kendi kendisine daha çok faaliyet ürettiği ve bu faaliyetler çerçevesinde Türkiye'nin çeşitli zenginliklerinin başka insanlarla buluştuğu merkezler haline getireceğiz. Bu yılki ziyaretçi sayısı, geçen yıllara göre çok daha fazla."  

"Diplomasinin birçok yolu var" 

KKTC'nin turizm fuarına kendi standıyla katılıyor olmasıyla ilgili de Bakan Çelik, "Diplomasinin birçok yolu vardır. Bazen siyasi yollar tıkandığı zaman, kendinizi kültürel diplomasiyle, insani diplomasiyle, turizm diplomasisiyle tanıtırsınız. Burada çok doğru bir iş yapılıyor. Anavatan ile yavru vatan yan yana kendilerini tanıtıyorlar. Nitekim onlar da geniş bir standla katılmışlar, onları da ziyaret ettim. Dolayısıyla biz, Türkiye'nin bulunduğu her yerde, Türkiye'nin kendisini tanıttığı her yerde birlikte, KKTC'nin de kendisini tanıtmasına büyük önem veriyoruz. Bunun bu şekilde devam etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.  

Bakan Çelik, İngiliz pazarıyla ilgili beklentisinin sorulması üzerine de zaten İngiltere'nin Türkiye için ilk üç pazardan bir tanesi olduğunu kaydetti. "Hem memnuniyetimiz var, hem daha çok çalışmamız gerekiyor" diyen Çelik, yapılan anketlerde İngilizlerin yüzde 45'inin Türkiye ile ilgili olumlu kanaate sahip olduklarını, yüzde 15 oranında ise olumsuz bir kanaat bulunduğunu dile getirdi. Bakan Çelik, şöyle konuştu: 

"Bu tip anket değerlendirmelerinde yüzde 15'lik olumsuz dilimin genelde çok önemsenmemesi gerektiği, yüzde 45'lik olumlu kanaatin çok önemli ve stratejik bir anlam ifade ettiği söylenir. Ama bu bize yetmez. Biz o yüzde 45'lik dilimi, Türkiye'ye olan pozitif ilgi bakımından hem güçlendireceğiz, hem de Türkiye ile ilgili olumsuz kanaat olduğu zaman, yüzde 15'lik dilimi de eritecek şekilde Türkiye'yi daha olumlu bir şekilde tanıtacağız. Türkiye'nin sadece denizi, kumu, coğrafyası değil, sadece yazı ve güneşi değil, Türkiye'nin dış politikası, demokrasisi, bölgesinde bir cazibe merkezi olması, güçlü bir demokrasi olması, bütün bunlar Türkiye'nin varlıklarıdır. Bunları herkese daha çok göstereceğiz. İngiliz pazarından memnuniyetimiz büyük ama bununla yetinmiyoruz, çıtayı daha yükseğe koyacağız inşallah." 

"Yeni stratejiler geliştireceğiz" 

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Türkiye'nin tanıtıma ilişkin bir soruya karşılık da bu yıl oturulan yerden tanıtım yapmak yerine özel heyetler kurulduğunu ve bu heyetlerin öncelikle Almanya'ya, Rusya'ya ve İngiltere'ye, daha sonra da Körfez'e gittiklerini belirtti.  Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Türkiye'yi bizatihi periyodik olarak, yani sadece uzaktan bir takım broşürlerle tanıtmak yerine, bu heyetler karşıdaki muhattaplarıyla görüşmek üzere bizzat giderek ve bunu yıl içerisinde periyodik şekillerde yaparak bu tanıtımı gerçekleştirdiler. 

İngiliz pazarı bizim açımızdan ilk üç pazardan bir tanesi zaten. Buradaki, bu şekilde geniş katılımımız da bunu güçlendirecek birşeydir ama bunlar sadece fuarlarla sınırlı ya da bakanlığın sadece klasik tanıtım teknikleriyle sınırlı bir şekilde kalmayacak bundan sonra, periyodik olarak bu tanıtım stratejilerini güçlendirecek, yeni enstrümanlarla destekleyecek şekilde yeni stratejiler geliştireceğiz, daha çok heyet göndereceğiz. Kültürel diplomasi, insani diplomasi, turizm diplomasisi, bunun bütün kanallarında Türkiye olarak var olacağız, varlık göstereceğiz ve bu şekilde devam edeceğiz. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu seneki rakamlar hem gelen turist sayısı bakımından hem de Dünya Turizm Örgütü'nün ifade ettiği gibi gelirini arttıran ilk üç ülke arasına girmemiz, bunların olumlu sonuçlarını aldığımızı gösteriyor bunu yeni enstrümanlarla destekleyeceğiz inşallah." 

Yaklaşık bin metrekare ile fuarın en büyük stand alanlarından birine sahip olan Türkiye, Dünya Turizm Fuarı'na, firmalar, acenteler, turizm birlikleri, havayolları ve illerden gelen temsilcilerle katılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir