"İsrail-Türkiye ilişkilerinde gerileme talihsiz"

Gordon, Clinton'u Erivan temaslarında Türkiye-Ermenistan ilişkilerini gündeme getireceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Erivan ziyaretinde Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin gündeme geleceğini söyledi.

Clinton'un, Azerbaycan ve Ermenistan'ı da kapsayan beş günlük Doğu Avrupa ve Kafkasya turu hakkında Dışişleri Bakanlığında brifing verildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon, Clinton'un Erivan temaslarında Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gündeminde olup olmadığına ilişkin soru üzerine, bu konunun görüşüleceğinden emin olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki protokollerin henüz onaylanmadığını hatırlatan Gordon, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın protokolleri askıya aldığını ve "Türkiye ilerlemeye hazır olduğunda kendilerinin de süreci başlatacağına" yönelik sözlerini hatırlattı.

Clinton'un temaslarında da Sarkisyan ve Ermeni halkının bu konuya nasıl baktıklarını konuşma fırsatı bulacağını anlatan Gordon, protokollerin onaylanması ve uygulanması ile sınırın açılmasının iki ülkenin yararına olduğunu ifade etti.

Gordon, "Türkiye'nin bir İsrail askeri kargo uçağına hava sahasını kapattığı ve bu durumun sivil uçuşlara da uygulanması ihtimaline" yönelik soru üzerine, bu durumun iki ülke arasında gerileme olduğu anlamına geldiğini kaydetti.

Orta Doğu'da, son on yıllarda, çok olumlu konulardan birinin Türkiye-İsrail ilişkileri olduğunu ve iki ülke arasında yakın işbirliği bulunduğunu belirten Gordon, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere saldırmasının ardından, iki ülkenin ilişkileri ve bazı spesifik adımların görüşülmesinde tansiyonun yükseldiğini kaydetti.

Gordon, iki ülke arasında gelişen ekonomi, turizm, diplomasi ve güvenlik konularında gerileme olduğunu dile getirerek, bunu "talihsiz" olarak nitelendirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir