"İstediğimiz Gelecek" 19 Eylül'de tartışılıyor
İSTANBUL - İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Kalkınma Bakanlığı himayesinde, 19 Eylül'de "Rio+20 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu" başlıklı bir konferans düzenliyor. Konferansa; Kalkınma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile iş dünyasından üst düzey yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler katılıyor.
Etkinlikte, "su ve enerji verimliliği, atık yönetimi, ekosistemlerin korunması ve ekolojik tarım" konularında en iyi uygulama örneği olarak seçilen kurumlar projelerini anlatacak. Rio+20 sonuçlarının Türkiye'ye yansıması tartışılarak, "The Future We Want – İstediğimiz Gelecek" başlıklı belgenin sürdürülebilir kalkınmaya erişmeye destek verebileceği alanlar değerlendirilecek.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Kalkınma Bakanlığı himayesinde 19 Eylül'de İSO Vakfı Dinçkök Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Toplantı Salonu'nda "Rio+20 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu" başlıklı bir konferans düzenliyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nın değerlendirileceği ve gün boyu devam edecek olan etkinliğin sunuculuğunu gazeteci, yazar Fatih Türkmenoğlu yapacak.
Konferansın açılış bölümünde konuşacak olan Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Türkiye'nin kalkınma politikalarında sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin önemini anlatacak, Rio+20 Zirvesi'nde Türkiye'nin verdiği önemli mesajları paylaşacak.
Açılışta, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas Türk iş dünyasının sürdürülebilir kalkınma ekseninde geldiği nokta ile ilgili SKD gözlemlerini ve Rio+20 sonrası döneme dair görüşlerini aktaracak. Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Shahid Najam ise Rio+20 Zirvesi'nin uluslararası düzeyde ve Türkiye için önemine değinecek.
Açılışın ardından "Rio+20 Zirvesi'nin Değerlendirmesi" başlıklı panel gerçekleştirilecek. Panelde, Rio+20 kapsamında gerçekleştirilen "İş Dünyası Günü, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Forumu ile uluslararası müzakerelerin" sonuçları üzerine kamunun, özel sektörün ve Birleşmiş Milletler'in bakış açıları ortaya konulacak.
Farklı sektörlerin başarı öyküleri anlatılacak
Konferansın ikinci bölümünde, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda BM Kalkınma Programı kolaylaştırıcılığında yürütülen Rio+20 Zirvesi'ne hazırlık çalışmaları kapsamında SKD desteğiyle seçilen Türkiye'nin en iyi uygulama örnekleri sahibi kurumlar, "su ve enerji verimliliği, atık yönetimi, ekosistemlerin korunması ve ekolojik tarım" alanlarındaki projelerini anlatacak. Kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından örneklerin yer alacağı sunumlarda, kurumlar çalışmalarını daha ileri taşımak için paydaşlardan beklentilerini de paylaşacak.
Konferansın son oturumunda Rio+20 sonuçlarının Türkiye'ye etkisinin tartışılacağı panel gerçekleştirilecek. Panele, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, üniversiteler, İstanbul Sanayi Odası (İSO), SKD ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) temsilcileri katılacak.
Panelde "The Future We Want – İstediğimiz Gelecek" başlıklı sonuç belgesi ve "Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Raporu: Geleceği Sahiplenmek" ile bağlantılı olarak Rio+20'nin Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma politikalarına nasıl yön verebileceği ve bundan sonra nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği tartışılacak. Ayrıca, Türkiye özel sektörünün sürdürülebilir kalkınma sürecinde destek verebileceği alanlar paylaşılacak.