"Karşılıksız çeke hapis kalksın"

TESK Başkanı Palandöken, "Yargıdaki durum, yılların birikimidir. Yargının iş yükü dava sayısının azalmasını sağlamakla çözülür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yargıdaki iş yükünün fazlalığının yeni bir durum olmadığını belirterek, "Yargıdaki durum, yılların birikimidir. Yargının iş yükü dava sayısının azalmasını sağlamakla çözülür" dedi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, yargıdaki iş yükünün yeni bir durum olmadığını bildirdi. Yargıya intikal eden dosyaların 1 milyon 104 bin kişinin sanık olarak karşılıksız çekten yargılandığını ifade eden Palandöken, "Yargının yükünün hafiflemesi için karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılması gerekir. Şu an temyizde 160 bin dosya beklemektedir" diye konuştu.

Çek Kanunu’nda 1 yıl önce yapılan değişikliklere hapisten çıkanlar taahhütlerine yerine getiremezse 20 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeniden cezaevine dönme korkusu yaşadığını belirten Palandöken, "Sadece karşılıksız çek sorununu idari aşamada çözmek bile yargının iş yükünü büyük ölçüde azaltacaktır. İstenirse, insanların bu kadar sık mahkeme kapısına gitmesi engellenebilir. Ayrıca, verilen hapis cezaları ekonomik suça ekonomik ceza ilkesine de doğrudan aykırıdır" dedi.

Hapis cezasının sorunları çözmediğini ifade eden Palandöken, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hapisteki bir vatandaş borcunu nasıl öder? Bu soruyu herkesin birbirine sorması gerekir. Ayrıca hapisteki vatandaşın eşi, çoluğu çocuğu ne yiyip ne içecek? Aile reisini hapse atmak, aslında ailesini, çocuklarını cezalandırmak değil midir?"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir