"Kimse Türkiye'nin eksenini falan tartışmasın"

Bakan Bağış, uluslararası sermaye yatırımının yarısından fazlasının AB'den geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de yaklaşık 25 bin uluslararası sermaye yatırımının bulunduğunu belirterek, "Bu 25 bin yabancı firmanın 13 binden fazlası AB üyesi ülkelerden gelen yatırımlardır. Yani yarısından fazlası AB'den geliyor. Onun için kimse Türkiye'nin eksenini falan tartışmasın" dedi.

Metro Cash Carry Şirketinin İstanbul Merter Mağazasının açılış törenine katılan Egemen  Bağış, AB'nin her sene Türkiye ile ilgili bir ilerleme raporu yayınladığını, raporun Türkiye'nin bir fotoğrafını çektiğini kaydederek, bu yılın Türkiye fotoğrafının geçmiş yıllardan çok daha iyi olduğunun görüldüğünü belirtti.

İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye farklı alanlarda övgülerin yer aldığını ifade eden Bağış, şunları kaydetti:

"Övgülerin en güçlü cümlelerle yansıdığı konu Türk ekonomisine yapılan övgüler. Dün itibariyle, Türkiye, dünyanın 15'inci en büyük ekonomisi olmuştur. Bu, hepimizin kutlaması gereken büyük bir başarıdır. İnşallah 2023 yılına gelmeden, Cumhuriyetimizin 100. yılına gelmeden, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefine de ulaşacağız. Bunu, yerli ve uluslararası sermayenin ülkemizde yeni yatırımlar, istihdamlar yaratmasıyla gerçekleştireceğiz. İşte Avrupa'nın bu övgülerinden sonra Türkiye'nin hala eksenini tartışmak isteyenleri ben Metro Mağazasına alış veriş yapmaya davet ediyorum. Çünkü ülkemizde yaklaşık 25 bin uluslararası sermaye yatırımı var. Bu 25 bin yabancı firmanın, 13 binden fazlası AB üyesi ülkelerden gelen yatırımlardır. Yani yarısından fazlası AB'den geliyor. Onun için kimse, Türkiye'nin eksenini falan tartışmasın. Metro buraya yatırım yapıyorsa, Türkiye'nin ekseninden şüphe duymuyor. Metro gelip burada 17. mağazasını açıyorsa, Türkiye'yi Avrupa'nın çok doğal bir ortağı, çok önemli bir pazarı olarak görüyor. Metro, İstanbul'dan 3 saatlik bir uçuş mesafesinde sadece 72 milyonluk Türk halkına değil, 1,5-2 milyarlık bir tüketici toplumuna ulaşma şansı, farklı coğrafyalara açılma şansının olduğunu biliyor."

 Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağını aktaran Bağış, "Türkiye, daha yüksek yaşam standartlarına kavuşmak için gerekli çabaları yerine getirecek. Bizim için AB süreci, sonucundan daha önemlidir. Her geçen gün daha güçlü bir demokrasiye, daha şeffaf bir hukuk sistemine, daha temiz bir havaya, daha düzenli bir yapıya kavuşan devletimiz, ülkemiz, milletimiz her şeyin en iyisine layıktır" dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Bağış, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Akın Bayer ile Merter Mağazasının açılışını yaptı. Bağış, Bayer ile birlikte mağazadaki stantları gezdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir