"Kürt sorunu mahkeme koridorlarına havale edildi"

BDP'li Kışanak, Kürt sorununu silahla bitirmeye çalışanların, şimdi de bu sorunu mahkeme koridorlarına havale ettiğini ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Kürt sorununu silahla bitirmeye çalışanların, şimdi de bu sorunu mahkeme koridorlarına havale ettiğini ileri sürdü.

BDP Grup toplantısının açılışında, toplantının divan başkanlığını yapan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Kürtçe bir konuşma yaptı. Yıldız, konuşması sırasında Kürtçe sözlük ve deyimler sözlüğünü de gösterdi.

Daha sonra kürsüye gelen Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, yaptığı konuşmadan dolayı Yıldız'a teşekkür ederek, "Bir halkın dilini engelleme zihniyetini taşıyanları kınıyorum" dedi.

Erbil'de bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaret ettiklerini ve gündemdeki bazı siyasi konularla ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını anımsatan Kışanak, önümüzdeki günlerde Erbil'de, BDP'nin bürosunu açmayı planladıklarını söyledi. Sözkonusu ziyarete ilişkin bazı gazetelerde "spekülasyonun ötesinde, gerçek dışı" haberler yer aldığını belirten Kışanak, bu haberlerin belli kaynaklardan servis edildiğine inandıklarını öne sürdü.

Diyarbakır'da devam eden KCK davasına değinen Kışanak, davanın, "Kürt sorununun çözümü konusunda hem olanaklara hem de olanaksızlıklara işaret etme ihtimali olduğunu" ifade etti. Kışanak, "Bu davadaki tutum, 'sorunu çözmek mi istiyoruz yoksa bu sorun üzerinden siyaset yapıp halkı yine bu sorunla başbaşa mı bırakmak istiyoruz?' sorularının yanıtını verecek" dedi.

Duruşmalarda, tutukluların anadillerinde savunma yapamadıklarını ve Kürtçe'nin mahkeme kayıtlarına "bilinmeyen bir dil" olarak geçtiğini belirten Kışanak, burada bir "çözümsüzlük" mesajı gördüklerini savundu.

"Türkçe öğrenerek suç mı işledik?"

Kışanak, Türkiye kamuoyunun davaya ilişkin yaklaşımında, anlamaya, çözüm üretmeye dönük tablo gördüklerini, ancak bu tartışmaların içinde hükümeti ve devleti göremediklerini kaydederek şunları söyledi:

"Kürt sorununu şimdiye kadar silahla, tankla, topla bitirmeye çalışanlar, şimdi de bu sorunu mahkeme koridorlarına havale etmiş, korku ve tehditle bir tasfiye operasyonu yürütmeye çalışıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir