"Kürt sorununu çözmek mümkün değil"

BDP'li Kışanak, "Tek taraflı olarak sürekli PKK'dan beklenen bir yaklaşımla Kürt sorununu çözmek mümkün değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Tek taraflı olarak sürekli PKK'dan beklenen bir yaklaşımla Kürt sorununu çözmek mümkün değildir" dedi.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, yeni anayasa konusuna değinerek, bu anayasanın inşasında aktif rol almak istediklerini söyledi. Bu kapsamda sivil toplum örgütleri ile görüşmelerini sürdürdüklerini anlatan Kışanak, onların da yeni anayasanın yapımı sürecinde etkili olmak istediklerini kaydetti.

Kışanak, yeni anayasa için halkın tüm kesimlerinin bir platformda toplanması gerektiğini dile getirdi. Kışanak, demokratik bir anayasanın ancak böyle hazırlanabileceğini ifade etti. Türkiye'de demokrasi ve barış ihtiyacının birbirine yakından bağlantılı olduğunu vurgulayan Kışanak, demokrasinin, barışı getireceğini söyledi.

Bu nedenle aynı zamanda barışa hizmet ettiklerini belirten Kışanak, şöyle devam etti:

"Biz bu çalışmaları yürütürken biliyoruz ki barış konusunda Türkiye kamuoyunu sıkıştıran bir takvim de var. Hepimizin büyük acılar çektiği bir süreci yaşadık. Gelinen noktada, hepimizin beklentisi ve umudu, bir an önce, bir tek kişinin dahi burnu kanamadan bu sorunu çözüm yoluna koymak. Bu konuda herkes elinden gelen çabayı sarf etmek zorunda. Biz de parti olarak böyle bir çaba içindeyiz. Fakat şu gerçeği görmek gerekiyor. Türkiye konuyu hep, 'eylemsizliğin bitmesine bir hafta kaldı, 3 gün kaldı, bitecek mi, bitmeyecek mi? PKK uzatacak mı, uzatmayacak mı?' zemininde tartıştı. Peki biz ne yaptık? Bu soruyu sormadığımız sürece, tek taraflı olarak sürekli PKK'dan beklenen bir yaklaşımla Kürt sorununu çözmek mümkün değildir.

O zaman şimdi, öncelikli olarak gün saymak yerine, hükümete 'ne yaptın' sorusunu sormak gerekiyor.

PKK 2 yıldır, eylemsizlik kararını uzun vadeye yaymak için, bazı gelişmeler olması için, kendi kulvarında bazı yaklaşımlar sergiliyor. Bunu beğenirsiniz beğenmezsiniz, eksik bulursunuz yanlış bulursunuz. Peki Türkiye'nin demokratikleşme kulvarında ne oluyor? Hükümet ne yapıyor? Bu soruyu sormak tüm yurttaşların sorumluluğudur. Ölümleri durdurabilecek bir yol bulmak zorundayız. Ölümler durmadığı sürece PKK'nın tek taraflı olarak eylemsizlik kararını uzatmasının bir faydası olmadığını hepimiz biliyoruz.

Kürt sorunu, özünde bir hak ve özgürlük sorunudur. Demokrasi sorunudur. Demokratikleşme yolunda adım atılmayacaksa, bu süreçten barış çıkmayacağını herkes biliyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir