"Mali Kural'ın çıkmaması yatırımı olumsuz etkiler"

YASED'in ikinci Barometre anketinde, üyelerin yüzde 67'si Mali Kuralın çıkmamasının olumsuz etki yaratacağı görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyeleri arasında yapılan 2010 yılının ikinci Barometre anketine göre, Mali kuralın çıkmaması olası yatırımlar açısından risk barındırıyor.

"Mali kuralın çıkmaması sizce önümüzdeki dönem yatırımları nasıl etkiler?" sorusunu üyelerin yüzde 67'si "olumsuz", yüzde 20'si "etkilemez", yüzde 13'ü "belirsiz" şeklinde yanıtladı.

Genel Sekreter Mustafa Alper tarafından açıklanan YASED Barometre Anketi sonuçlarına göre, önümüzdeki 6 ayda Türkiye'de ekonomik büyümenin hızlanacağını düşünen yabancı yatırımcıların oranı yüzde 37 oldu. Birinci Barometre Anketinde bu oran yüzde 47 oranında bulunuyordu.

YASED üyeleri, 2010 yılının ilk 6 ayında üretim, ciro, karlılık ve ihracat hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdi. Üyelerin yüzde 55'i ciro hedeflerine, yüzde 46'sı üretim hedeflerine büyük oranda ulaşabildiğini belirtti.

Üyelerin yüzde 24'ü karlarının, yüzde 17'si ihracat hedeflerinin altında kaldığını kaydetti. Uluslararası yatırımcılardan yüzde 45'i son 6 aylık dönemde çalışan sayılarının aynı kaldığını, yüzde 21'i azaldığını, yüzde 34'ü arttığını söylerken, önümüzdeki 6 aylık dönem için bu oranların aynı sırayla yüzde 54, yüzde 12 ve yüzde 34 olarak öngörüldü.

Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 59'u gelecek 6 ayda dünyada ekonomik büyümenin sabit kalacağını görüşünü dile getirirken, ankete katılanların yüzde 45'i Türkiye ekonomisine dönük büyümenin hızlanacağını düşünüyor.

Uluslararası yatırımcıların yüzde 62'si gelecek aylarda enflasyonun ve faiz oranlarının sabit kalacağını tahmin ederken, üyelerin yüzde 46'sı döviz kurunun enflasyona paralel olarak seyredeceğini, yüzde 50'si enflasyondan daha yavaş artacağını düşünüyor. Üyelerin yüzde 30'u dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar için ekonomik ortamın daha iyiye gideceğine Türkiye içinse yüzde 41'lik oranla daha iyiye gideceğini düşünüyor.

Nas: Mali Kural muhtemel yatırımcılara güvence veriyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Nas, anketin referandum öncesi yapılmasının, yanıtlara "olumsuz" yansıdığı değerlendirmesi üzerine, "Referandum öncesinde yapılmış olmasının sonuçlarda etkisi var. Ama yabancı yatırımcılar açısından bu, 'bugünden yarına, bu böyle çıktı, ben fabrikamı kapatırım' anlamına gelmiyor. Bir defa, 'yeni yatırım yapacak bir yabancı yatırımcı olumsuz etkilenir' demek istiyor. İkincisi, kendisi için de tevsi yatırım, vesaire gibi planları varsa 'biraz ertelerim' demek istiyor" dedi.

Mali Kuralın muhtemel yatırımcılara geleceğe yönelik güvence verdiğini belirten Nas, şöyle konuştu:

"Bu dönemlerde artık çok istikrarlı bir şekilde bir Mali Kural olacak, yasalaşacak meselesi çok önemli şu açıdan; çünkü yasalaşınca gelecek hükümetleri de bağlıyor. Sayın Babacan, 'yasalaşmasa da biz mali disipline bağlıyız' diyor. Ama bu, Ali Babacan'la, bu hükümetle ilgili bir şey. Halbuki öbürü bir yasa olacağı için bütün hükümetler için geçerli olacak. Mali Kural olsa bile eğer Türkiye reform sürecini aksatırsa, Türkiye'deki diğer yapısal sorunlar daha da derinleşirse, Mali Kural da zaten çöker. Kendi kendine Mali Kuralı koyan bir hükümetin, öbür konularda da reformları sürdürecek basireti olduğu beklentisi vardır tabii. Fakat yine de üyelerimizin bu yorumunu dikkate getirmeyi yararlı bulduk."

Nas, 12 Eylül sonrasında yabancı yatırımcıların beklentilerine ilişkin bir soruya, "Çok hızlı şekilde olumluya dönmesi zor. Mutlaka bir gözleme süreci devam edecektir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir