"Mardin gelişirken keşfedenlerden değiliz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

İş'le Buluşmalar toplantılarının Ankara ve Afyonkarahisar'dan sonra bu yılki üçüncü toplantısı Mardin'de gerçekleştirildi. DÜNYA Gazetesi'nin katkıları ile gerçekleştirilen toplantıya katılım çok yoğundu. Toplantı öncesi İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile İş'le Buluşmalar'ın gerçekleştirildiği otelin lobisinde kısa süreli sohbet ettik. Mardin'e yeni bir şube daha açacaklarının ve bölgeye bakışlarının hiç değişmeyeceğinin altını çizdi. Bali'nin toplantıda yaptığı konuşmada söylediği bir cümle ise çok hoşuma gitti ve uzun soluklu düşünmemi sağladı. Güneydoğu veya Türkiye'nin geri kalmış bölgeleri ve illeri için yapılması gerekenleri tam anlamı ile ifade eden, söylenebilecek, kurulabilecek en güzel cümleyi kurdu Adnan Bali: "Mardin gelişirken keşfedenlerden değiliz."

Bu toplantı öncesinde GAP illerini kapsayan bir proje için yine Mardin iş dünyası ile üç gün bir arada olma fırsatım olmuştu. Değişik sektörlerde değişik yatırımlarla karşılaştım. Sanayide gıda sektörü ağırlıklı bir büyüme ve gelişme var. Bunun yanı sıra inşaat sektörüne yönelik yeni kurulan ve iyi istihdamlar sağlayan işletmeler faaliyete geçiyor. Tekstilde irili ufaklı yatırımların yanı sıra çok farklı bir yatırım olarak silis kum tesisi dikkatimi çekti. İç piyasanın yanı sıra Mardin sanayicisinin yüzünü Irak ve Suriye gibi pazarlar güldürüyor. İhracat rakamları çevre illerle kıyaslandığında Mardin başını alıp gitmiş.

Kent, tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ile daha önce bu kadar ön plana çıkmamıştı. Bunun en büyük destekçileri ise yerel yöneticilerin gerçekten bu işe inanmış olmaları. Gerek önceki yöneticiler, gerek şimdiki yöneticiler... Elbette hakkını teslim etmemiz gereken en önemli isim Eski Vali M. Temel Koçaklar. Turizmde yaşanan gelişmeler direk olarak yatırımcıları harekete geçirmiş. Dünyada ve Türkiye'de zincir oteller yönlerini Mardin'e çevirmiş ve temel atmışlar. Yerli yatırımcılar da yine kentin turizm potansiyeline cevap verecek yatırımlar yapıyorlar. Mardin gelişiyor. Mardin değişiyor.

Yazılarımın çoğunda vurguladığım bir konu, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali tarafında çok güzel ifade edildi. Ben Güneydoğu insanının vefalı olduğunu, kötü günde kendilerine el uzatıp yanında yer alanları, iyi günde asla unutmadan destekleyeceklerini hep dillendirmeye çalışıyorum. Bugün nüfus olarak çok yoğun olmamasına rağmen, Mardin'de 4 şube ile hizmet veren İş Bankası'nın burada gördüğü ilgi bunun en güzel örneğidir. Tüm sermaye sahiplerine, tüm yatırım düşünenlere, özellikle kaos ortamı nedeni ile yaşam koşullarını değiştirip göç eden bölge iş adamlarımıza, ileriki dönemde yaşanacak pozitif her şeyde pay sahibi olmak istiyorsanız vakit kaybetmeyin derim. Temelinde yer almadınız, inşaatında bir tuğlanız olsun.