"Memura enflasyon farkını ödeyeceğiz"

Erdoğan: "Biz memurumuza diyoruz ki biz sizi enflasyona indirdik mi kardeşim? Ezdirmedik. Yine ezdirmeyeceğiz. 4+4 mü verdik. Eğer enflasyon yüzde 10 olursa aradaki fark ne? Yüzde 2. Biz size o yüzde 2'yi ödeyeceğiz. Enflasyon yüzde 6 olursa biz o yüzde 2

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA  - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz memurumuza, memur kardeşimize şunu söylüyoruz? Diyoruz ki biz sizi enflasyona indirdik mi kardeşim? Ezdirmedik. Yine ezdirmeyeceğiz" dedi. Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti Hükümeti'nin icraatları hakkında rakamlarla bilgi verdi. Başbakan Erdoğan, 2002 yılında kamu net borç stokunun Gayrı Safi Milli Hasılaya (GSMH) oranının yüzde 61,5 iken, 2010 yılında bu oranın yüzde 28,8'e, 2011 sonunda da 22,4'e gerilediğini söyledi.

Borç rakamlarını gündeme getirenlerin GSMH'deki artışı dikkate almadan konuştuklarını belirten Erdoğan, "Borç yiğidin kamçısıdır" sözünü hatırlattı. Artık güçlü bir Türkiye'nin olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Borca bakarsanız ABD'de borç gani, Japonya'da borç gani. Ama hiç umurunda mı? Değil. Niye? Milli hasılasına bakıyor, gelirine bakıyor. Onun için de o borç herhangi bir sıkıntı ifade etmiyor" dedi. Nakit iç borçlanmanın 2002'de 9,5 ay vadeli olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2010'da AK Parti Hükümeti'nin bunu 45 aya kadar uzattığını söyledi. Başbakan Erdoğan, bunun şimdi ise 66 aya uzadığını dile getirdi.

İç borç faizinin göreve geldiklerinde yüzde 63 olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, 2010 sonunda bu rakamın yüzde 8,5'a düşürüldüğünü, bunun da tarihi bir seviye olduğunu anlattı. Küresel olumsuzluklara rağmen iç borç faizinin şu anda yüzde 9,9 olduğunu belirten Erdoğan, kredi kullanma rakamlarını da değerlendirdi. 2002 yılında girişimci ve yatırımcıların bankalardan toplam 32 milyar lira kredi kullandığını kaydeden Erdoğan, 2010 yılında bu rakamın 421 milyar liraya çıktığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, şu anda ise 598 milyar lira kredi kullanıldığını söyledi. Erdoğan, bunun bankaların ülkede girişimcilere olan güvenini gösterdiğini vurguladı.

"Benim memleketimin evladı ezilecek"

"Yapılan seçimlere rağmen ücretlerde popülist artışlara gitmedik ama çalışanlarımızı da mağdur etmedik" diyen Başbakan Erdoğan, küresel krize rağmen ücret artışına devam ettiklerini ve ücretlileri enflasyona indirmediklerini dile getirdi. 2002 yılına göre en düşük memur maaşını yüzde 279 arttırdıklarını belirten Başbakan Erdoğan, ortalama memur maaşını yüzde 204, asgari ücreti yüzde 280 arttırdıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, SSK'lı en düşük emekli aylığını yüzde 226, Bağkur en düşük emekli aylığını yüzde 660 oranında arttırdıklarını anlattı. Erdoğan, "Herkes bunları görmemezlikten geliyor. Biz bir ülke yönetiyoruz. Eğer bu ülke, bu devlet bizden öncekilerin yönettiği gibi yönetilecek olursa bunun altında benim memleketimin evladı ezilecek. Ne ile ezilecek? Enflasyonla ezilecek" diye konuştu.

"Popülizmi hiçbir zaman tercih etmedik. Biz gerçek neyse onu söyledik"

Yaptığı konuşmada memurlara yapılan ücret zammına da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Popülizmi hiçbir zaman tercih etmedik. Biz gerçek neyse onu söyledik, olması gereken neyse onu yaptık. Biz memurumuza, memur kardeşimize şunu söylüyoruz? Diyoruz ki biz sizi enflasyona indirdik mi kardeşim? Ezdirmedik. Yine ezdirmeyeceğiz. Şu anda 4+4 mü verdik. Eğer enflasyon yüzde 10 olursa aradaki fark ne? Yüzde 2. Biz size o yüzde 2'yi ödeyeceğiz. Enflasyon yüzde 6 olursa biz o yüzde 2'yi geri almayacağız. O sende kalacak. Bunu niye konuşmuyorsun? bunu konuşmuyorlar.

Biz burada bütün bu hesapları yaparken sendikalara şunu söylüyoruz; ya kardeşim biz bu paranın sahibi değiliz. Biz bu paranın emanetçisiyiz. Eğer biz bunu sizinle danışarak, anlaşarak iyi yönetemezsek bizden önce olduğu gibi yarın maaşını ödeyemeyen devletle karşı karşıya kalırsınız. Biz öyle olmak istemiyoruz. Biz güçlü bir Türkiye'nin bireyleri olarak yönetimdeyiz, siz de memurlarımızsınız, işçimizsiniz. El ele vereceğiz, hem ülkemizi büyüteceğiz, daha iyi bir noktaya geleceğiz. Büyüdükçe de geliştikçe de toplu görüşmelerde alınacak olan zamlar, verilecek olan zamlar da daha fazla olacaktır. Ama şu anda gösterge bu. Bunu daha ileriye götürmeye kalkarsak bu yatırımları yapamayız. Modern bir Türkiye'de yaşadığınızı söylüyorsunuz. Bak altınıza aldığınız arabalar, öyle evler var ki, öyle memur kardeşlerim var ki. Evinde bir bakıyorum hanımının altında bir araba, kendi altında bir araba, iki tane araba var. Bunların herhalde bir çoğuna şahitsiniz. Ama daha önce böyle bir şey yoktu. Hatta ben kendilerine araba alacağına önce ev al tavsiyesi yapıyorum."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir