"Milletin sandıkta verdiği mesajı anlayamayanlar var"

Bakan Bağış, "Türkiye'nin yapması gereken, iktidar- muhalefet el ele vererek anayasa değişikliklerini yürürlüğe koymak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Hala bugün yurt dışına gidip Türkiye'yi şikayet eden, bu milletin sandıkta verdiği mesajı anlayamayan siyasiler var" dedi.

Bağış, Türkiye Genç İşadamları Derneğince (TÜGİAD), Barbaros Point Otel'de verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, demokrasiyi benimsedikçe, demokrasiye yatırım yaptıkça, insanın bireysel hukukunun alanını genişlettikçe ülke olarak daha da güçlendiğine işaret ederek, şunları dile getirdi:

"Bundan 8 yıl önce ortalama geliri 3 bin dolar olan bir ülkede yaşıyorduk, bugün 11 bin dolar. Rahmetli Özal bu ülkeye yabancı sermayeyi çekebilmek için en çok çabalayan liderlerin başında geliyordu. Ama tüm o çabalara rağmen bu ülkeye gelen yabancı sermaye yılda 1 milyar doların üzerine çıkamamıştır. Fakat biz ne zamanki 2002-2004 yılları arasında muhalefetle el ele verdik, demokrasimizin alanını genişlettik, köklü reformlar yaptık, bireylerin özgürlük alanını genişlettik, bir anda ülkeye gelen yabancı sermaye ortalama 20 milyar doların üzerine çıktı. Çünkü yatırım, yarınla ilgili endişe duymayan ülkelere gider. Biz her geçen gün bu endişeleri biraz daha giderdik. Referandum gecesi Başbakanımızın mesajını gördük. Bütünleştirici, birleştirici bir konuşmaydı. Sizin de referandum sonrası açıklamanız, herkesin artık elini taşın altına koyması gerektiği yönündeydi. Bu konuşmayı gerçekten çok beğendim."

Bağış, ancak hala bunları anlamayanlar olduğunu belirterek, "Hala bugün yurt dışına gidip Türkiye'yi şikayet eden, bu milletin sandıkta verdiği mesajı anlayamayan siyasiler var. Hala erken seçim çağrısında bulunan siyasiler var. Şimdi Türkiye'nin yapması gereken, iktidar- muhalefet el ele vererek anayasa değişikliklerini yürürlüğe koymak değil midir? Şu anda Türkiye'nin yapması gereken, Türkiye'nin önünü açacak, AB sürecinde hızlanmamızı sağlayacak yasalar getirmek değil midir?" şeklinde konuştu.

Siyasi tartışmaları bir kenara bırakıp, Türkiye'nin önünü açacak yeni reform yasalarını çıkartmayı daha çok önemsediğini vurgulayan Bağış, artık Türkiye'nin belli bir sürece girdiğini, AB sürecinde bu reform yasalarının altyapısıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konuyla ilgili çok net bir sunum yapılacağını söyledi.

Bağış, sadece anayasayı değiştirmenin yetmediğini ifade ederek, "Anayasayla kamu denetçiliği, ombudsmanlık sisteminin adımı atıldı. Ama onun kurulması için bir yönetmeliğin yapılması gerekiyor. HSYK ile ilgili değişiklik yapılması için birtakım kanunların geçmesi gerekiyor. Tüm bunları iktidar-muhalefet el ele vererek beraber yapmak istiyoruz. Aynı zamanda Ekonomik Sosyal Konsey'in kurulmasını, önemli adımlar atılmasını, iş dünyası ve STK'ların temsilcileriyle istişare ederek, gerekli adımları atmada da mutlaka beraber çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir