"Münhasır ekonomik bölgenin tespiti için diyaloğa hazırız"

Avigdor Lieberman, İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimi ile denizde sınırlarının tespiti için diyaloga hazır olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum kesiminde bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimi ile denizde "münhasır ekonomik bölge"nin sınırlarının tespiti için diyaloga hazır olduğunu belirtti.
Rum basınına göre, Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile görüşmesinden sonra açıklama yapan Lieberman, "münhasır ekonomik bölge"nin sınırlarının tespit edilmesi için en kısa zamanda Güney Kıbrıs ile müzakerelere başlayacaklarını ve ilk hedefin, bu konudaki teknik problemlerin aşılması ve iki ülkenin menfaatine olacak bir anlaşma sağlanması olduğunu kaydetti.
Kiprianu da söz konusu meseleye iki ülkenin olumlu yaklaştığını ifade ederek, Lieberman ile en kısa zamanda bir anlaşmaya varma konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Rum basınında daha önce, iki ülke arasındaki denizde zengin petrol ve doğalgaz yatakların tespit edildiği haberleri yer almıştı.
Rum Fileleftheros gazetesi, "İsrail'in, Kıbrıs Rum yönetimi ile enerji alanında daha ileri düzeyde işbirliği istediğini ve petrol ile doğalgaz araştırmalarının, araştırmaların yapıldığı bölgedeki ülkeleri ilgilendirdiğine inandığını" yazdı.
İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki yakınlaşmanın, İsrail ile Türkiye arasındaki krizle birlikte, Rum yönetiminin tutum değiştirmesinden kaynaklandığını iddia eden gazete, İsrail'in AB içerisinde destek toplamak amacıyla Kıbrıs Rum yönetimi, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ile olan ilişkilerine "yatırım yaptığı" yorumunda bulundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir