"Müzakerelere Türkiye ve Brezilya da katılmalı"

Mutteki, "Medvedev'in nükleer silah üretmeye yakın olduğumuzla ilgili son sözleri doğru değil. İran, nükleer programla ilgili pozisyonunu koruyacaktır." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD- Resmi ziyaret için İspanya'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, "nükleer programla ilgili yapılacak uluslararası müzakerelere Türkiye ve Brezilya'nın da katılması gerektiğini" söyledi.

Mutteki, İran'ın Madrid Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası müzakerelerin tekrar başlayabilmesi için "yeni unsurlar yaratılmasını ve Türkiye ile Brezilya gibi başka ülkelerin de katılımının sağlanmasını" istedi. Olası yeni müzakerelerin ramazan ayı sona ermeden gerçekleşmesinin mümkün olmadığını da kaydeden İran Dışişleri Bakanı, yeni müzakerelerde Viyana Grubu (ABD, Fransa, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) ve 5 1 olarak adlandırılan grubun (BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri ve Almanya) yanısıra Türkiye ve Brezilya'nın da olması gerektiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dün yaptığı bir konuşmada "İran, prensipte nükleer silah üretme kapasitesine doğru her geçen gün ilerliyor" şeklindeki açıklamalarına da cevap veren İran Dışişleri Bakanı "Medvedev'in son sözleri doğru değil. Bu sözlerin arkasında nelerin gizlendiğini, son hedefin ne olduğunu bilmiyoruz. İran, nükleer programla ilgili pozisyonunu koruyacaktır" dedi.  

Mutteki ayrıca, Orta Doğu'da "demokratik ve siyasi bir çözümden yana olduklarını" belirtti. İsrail'in "İran'a doğrudan saldırma olasılığını görmediğini" söyleyen Mutteki, ABD ile ilgili yöneltilen bir soruya da "ABD silah olarak dünyanın bir numaralı gücü ve dünyanın herhangi bir yerinde savaşa başlayabilir. Ama Afganistan ve Irak'taki saldırılarda elde edilen başarısızlıktan dolayı George Bush yönetiminin yaşadığı sorunlardan sonra onların yeni bir savaş öngöreceklerini düşünmüyorum" yanıtını verdi.

Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un Mutteki ile yaptığı görüşmede, İran'ın nükleer programıyla ilgili yeniden müzakere masasına oturmasını istediği kaydedildi. Moratinos'un ayrıca, 2006 yılında iki erkekle zina yaptığı gerekçesiyle 99 kırbaçtan sonra taşlanarak öldürülmesine karar verilen 43 yaşındaki Sakine Muhammed Ashtiani ile ilgili kararın kaldırılmasını talep ettiği de bildirildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir