"Ocak verisinde gıda enflasyonu dikkat çekiyor"

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2015 yılı Ocak ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde, %1.1 seviyesinde açıklandı. Beklentiler %0.7 seviyesindeydi. Yıllık TÜFE ise geçen ayki %8.17 seviyesinden %7.24 düzeyine geriledi.  

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesine, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki %3.52’lik artış neden olmuş görünüyor. Konut grubunda ise %1.13’lük bir artış var.   

Gıda ve konut grubundan sonra gelen en ağırlıklı grup olan ulaşım grubunda ise %0.56’lık gerileme görülüyor. Bu gerileme enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlanabilir.  Giyim ve ayakkabı grubunda %6.98’lik düşüş görülüyor. Bunda mevsimsel etkilerin ve sezon indirimlerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Gıda enflasyonu TCMB’nin elini zorlaştırabilir

Mevsimlik ürünler hariç enflasyon verisine bakıldığında da %1.14 seviyesine yükseliş var. Yani mevsimlik ürünlerin, enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkisi sınırlı olmuş. Bununla birlikte işlenmemiş gıda ürünlerin hariç enflasyon verisi ise %0.41 seviyesine düşüyor. Gıda grubunun enflasyon üzerinde ne kadar etkili olduğu bu veriden görülebilir.

Enerji hariç enflasyon ise %1.4 düzeyine yükseliyor. Başka deyişle petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkisi var. Ancak gıda ve alkollü içecekler grubundaki fiyat baskısı kendisini göstermeye devam etmiş. Çekirdek olarak nitelendirdiğimiz I endeksi (enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler ve tütün ürünleri hariç ) enflasyon verisi ise %0.22 seviyesinde oluşmuş.

Sonuç olarak gıda grubundaki katılık halen etkili bir şekilde devam ediyor. Bu durum  TCMB’nin  elini faiz indirimi konusunda zorlaştırabilir

Baz etkisi Şubat ayında azalabilir

Yıllık bazda gerileme, baz etkisinden kaynaklanıyor. Geçen yıl Ocak ayında TÜFE %1.98 yükselmişti. Bu yıl bu rakamın çıkarak, yerine daha düşük olan %1.1 artışın hesaplamaya girmesi yıllık enflasyonda düşmeye neden oldu. Ancak Şubat ayında baz etkisi sınırlı kalabilir. Mart ve Nisan aylarında baz etkisi ile gerileme devam edebilir.

Burada şu şekilde bir riskten söz edebiliriz. Enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki aşağı yönlü etkisinin giderek azalmasına karşın, gıda grubunda istenen yumuşama oluşmaz ise enflasyon konusunda hedefler zora girebilir. Yapılan zamlarda enflasyon üzerinde etkili olacaktır.

Faiz indirimi beklentileri 24 Şubat’a ertelendi

Gelen sonuçla birlikte, beklentilere paralel TCMB, PPK toplantısının normal tarihi olan 24 Şubat tarihinde yapılacağını açıklandı. Faiz indirimi beklentileri halen devam ediyor. Bu nedenle USDTRY kurunda 2.40-2.41 seviyeleri üzerinde daha sakin seyirler oluşabilir. 24 Şubat tarihi yaklaştıkça USDTRY’de yine 2.45 seviyesine doğru yukarı yönlü denemeler görülebilir. EURTRY kurunda ise 2.77 seviyesinin altında stabil seyirler izleyebiliriz. Euro’da global zayıflığın etkisi içeride de hissedilmeye devam edecektir.