"Orta Doğu'da barış olmazsa dünyada huzur kalmaz"

Babacan, Gazze'de devam eden insanlık dramının bütün dünya tarafından Türkiye'dekine benzer duygularla izlendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla ilgili olarak en açık tutumu alan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyerek, "bu olayların sarmal haline gelerek bölgeye yayılma ihtimali riski bulunduğunu ve Orta Doğu'da barış olmazsa dünyada kimsenin huzurlu olamayacağını" söyledi.

Kanal 24'ün sorularını yanıtlayan Babacan, Gazze'de devam eden insanlık dramının bütün dünya tarafından Türkiye'dekine benzer duygularla izlendiğini söyleyerek, Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili yaptığı açıklamanın tarihinde yaptığı en sert açıklamalardan biri olduğunu söyledi.

Ölü sayısı 400'e yakın

Babacan, Gazze'de 1,5 milyon insan yaşadığını, dün akşam itibarıyla ölü sayısının 400'e yaklaştığını hatırlatarak, insani yardımlar hakkında Esenboğa Havalimanında ambulans uçağı hazırladıklarını, ancak Gazze'den yaralıların çıkarılamadığını bildirdi. Babacan, ambulans, tıbbi malzeme, gıda gibi konularda süregelen yardım programlarının zaten bulunduğunu söyleyerek, yeni gönderilen tırların yolda olduğunu, dün gönderilen 5 ambulansın da Gazze'ye girdiğini belirtti.

"Olaylar endişe verici"

"Filistin'e karşı tarihi sorumluluklarımız var ve çektikleri acıyı derinden hissediyoruz. Türkiye de herkesle görüşen bir ülke ve sorunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz" diye konuşan Babacan, Gazze'deki olayların kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Babacan, "Çünkü bu sarmal haline gelir ve bölgeye yayılırsa, bu gerçekten büyük bir risk" dedi.

Babacan, bu olayların bir an önce sona ermesini ve ateşkes sağlanmasını arzu etiklerini söyleyerek, diplomatik trafiğin sürdüğünü bildirdi. İsrail'in insani yardımların geçişi konusunda Türkiye ve belki bir iki başka ülkeye izin verdiğini söyleyerek, İsrail makamlarının bunun dışında kapıları kullandırmadığını kaydetti.

İstişare ağırlıklı politika temennisi

Babacan, Kanal24'te yayımlanan özel röportajında, ABD'deki yönetim değişikliğiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama ve yeni yönetimin, istişare ağırlıklı bir politika benimsemesi durumunda daha başarılı bir dış politika yürüteceğini söyledi.

Irak ve ABD arasında imzalanan güvenlik anlaşması

Dışişleri Bakanı Babacan, Irak yönetimi ve ABD arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının, bazı kesimler tarafından olumsuz yorumlansa da, aslında olumlu bir gelişme olduğunu, bunun ABD askerlerinin ülkeyi terk etme tarihini netleştirdiğini söyledi.

Irak'ın gerçek anlamda egemen ve bağımsız bir ülke olması için son anlaşmayı iyi bir anlaşma olarak değerlendirdiklerini belirten Babacan, bunun aslında Amerikan askerlerinin çıkmasını sağlayacak bir anlaşma olduğunu ve bunu yaparken, Irak'ın da kendi güvenliğine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Terör örgütü PKK konusunda Türkiye'nin mesajının çok açık olduğunu kaydeden Babacan, bunun bütün dünya tarafından kabul edilmiş bir terörizm problemi olduğunu, dolayısıyla terörist gruplara karşı ne yapılması gerekiyorsa onun yapılması gerektiğini söyledi.

Ermenistanla kötü olmanın hiçbir nedeni yok

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin çok daha uzak coğrafyalardaki ülkelerin sorunlarıyla ilgili girişimlerde bulunan bir ülke olduğunu belirterek, "Yanıbaşımızdaki Ermenistan ile ilişkilerimizin kötü olması için hiç neden yok" dedi.

Babacan, Kafkaslarda Güney Osetya, Yukarı Karabağ gibi dondurulmuş sorunlar adını verdikleri problemler bulunduğunu, Türkiye'nin de bu sorunlara ilgisiz kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşın, bütün bölgenin politikalarını gözden geçirmesine vesile olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin de "bu krizden nasıl bir barış ortamı oluşur" gibi bir düşünceyle Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu fikrini ortaya attığını ve bunun için gereken girişimlerin kısa zamanda hayata geçirildiğini ifade etti. Babacan, Türkiye'nin bu girişiminin uluslararası camiada çok takdir edildiğini kaydetti.

2009 zor olacak

2009 yılının ekonomik olarak dünya için zor bir yıl olacağını belirten Babacan, krizin kendisi için de önemli bir gündem maddesi olduğunu bildirdi. Yaşananların çok beklenmeyen gelişmeler olmadığını ifade eden Babacan, ekonomik gelişmelerin 2006 yılından beri biriktiğinin herkes tarafından konuşulduğunu hatırlattı.