"Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜBİTAK MAM'ın "Açık Kapı" uygulamasına dair, "Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) "Açık Kapı" uygulamasıyla, MAM bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık" dedi.

Bakan Işık, TÜBİTAK MAM'ın "Açık Kapı" uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Işık, "Açık Kapı" uygulamasıyla özel sektörle daha yakın işbirlikleri kurarak, MAM bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. KOBİ'ler başta olmak üzere, özel sektörün Ar-Ge potansiyelinin güçlendirilmesinde kamu Ar-Ge merkezleri ve üniversitelere çok önemli görevler düştüğüne işaret eden Işık, "Bu kapsamda ortak Ar-Ge ekosistemi oluşturabilmek için uyumlu işbirliği yöntemleri üzerinde çalıştık ve 'Açık Kapı' uygulamasını geliştirdik. Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık" ifadesini kullandı.

"Ar-Ge işbirliği kültürü yaygınlaşacak"

Uygulama hakkında bilgi veren Işık, "Açık Kapı uygulamasında, firmalar 'mam.tubitak.gov.tr' web sitesinde yer alan basit ve anlaşılır bir anketle yetkinlik alanlarına göre ortak Ar-Ge yapabilecekleri enstitüleri seçebilecekler. Toplanan veriler sınıflandırılarak, ilgili araştırma enstitüleriyle paylaşılacak ve ihtiyaçlarına göre firmalarla iletişime geçilecek" diye konuştu.

Işık, uygulamanın uzun vadede ülke özel sektörünün belli başlı ihtiyaçlarına da ışık tutacağına da dikkati çekerek, birbirini tamamlayacak nitelikte projeler yapan firmaları tespit ederek, kendi aralarında işbirlikleri kurmalarını destekleyeceklerini, böylece çok ortaklı ve çok disiplinli Ar-Ge işbirliği kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Bakan Işık, "Açık Kapı" uygulamasının KOBİ'lere katma değer yaratacağını da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir