"ÖYM'ler kaldırılıp yargı birliği sağlanmalı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı,"Özel yetkili mahkemeleri kaldırıp, Türkiye'de yargı birliği çerçevesinde bir birliğin sağlanmasının doğru olduğunu düşünüyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin, "Özel yetkili mahkemeler şeklindeki uygulama doğru değil. Bu anlamda özel yetkili mahkemeleri kaldırıp, Türkiye'de yargı birliği çerçevesinde bir birliğin sağlanmasının doğru olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Yazıcı, insanların toplum içerisinde düzenli  bir şekilde yaşayabilmeleri için hukuk kurallarına ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti. 

Yargı faaliyetlerinin kimler tarafından ve nasıl yürütüleceğinin yasalarla belirlendiğine dikkati çeken Yazıcı, şöyle konuştu: 

"Yargı faaliyetlerinin tek düze olması, bana göre hukuk güvenliğinin bir gerekliliğidir. Yargı içerisinde özel yetkili mahkemeler, diğer mahkemeler ayrımı öteden beri eleştirilen bir konudur. Bugün devlet güvenlik mahkemelerini kaldırmışız, onun yerine özel yetkili mahkemeleri oluşturmuşuz. Elbette suçun niteliğine ve ağırlığına göre farklı bir prosedür içerisinde yargılanması söylenebilir ama bunu da zaten ihtisas mahkemeleri yapar. Bu anlamda özel yetkili mahkemeleri kaldırıp, Türkiye'de yargı birliği çerçevesinde bir birliğin sağlanmasının doğru olduğunu düşünüyorum." 

Mahkemelerin belirli ihtisas alanlarına göre faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Özel yetkili mahkemeler şeklindeki uygulamanın doğru olmadığını düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

"Hükümetin bir duruşu var" 

Hükümet olarak dünyada yaşanan gelişmeler karşısında net bir tavır sergilediklerini ifade eden Bakan Yazıcı, Türkiye'nin Suriye'deki, Mısır'daki, Gazze'deki olup bitenlere yönelik bir duruşu olduğuna dikkati çekti. 

Bakan Yazıcı, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna ilişkin de "Olup bitenleri, Türkiye Cumhuriyeti hak etmiyor. Bazı şeyleri bir zemine oturtup, ondan hareketle tamamen hükümete, başbakana yönelik bir projeye dönüştürülmesi, Türkiye'nin hak ettiği bir durum değil" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir