"Polonya ile birbirimizi tamamlıyoruz"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Polonya'nın adeta krize meydan okuduğunu belirterek, iki ülkenin pek çok sektörde birbirini tamamlayan yapıya sahip olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VARŞOVA - Polonya-Türkiye İş Forumu'nun kapanış oturumunda yaptığı konuşmaya, Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600'üncü yılının kutlanacağına dikkati çekerek başlayan Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde 200'ü aşkın iş adamıyla gerçekleştirilen ziyaretle ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini vurguladı. 

Türkiye ve Polonya'nın, AB'nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasını sağlayabilecek potansiyele sahip iki ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: 

"Sektörlerinde dünyada marka olan, toplam 110 milyar dolarlık ciroya sahip iş adamlarıyla Polonya'dayız. 2002 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 585 milyon dolardı, 2012 sonunda ise beş milyar dolar seviyesine çıktı. Ancak sanayiden, üretimden gelen bir arkadaşınız olarak bu rakamın yetersiz olduğunu biliyorum. Hem Polonya'nın hem Türkiye'nin 400'er milyar dolarlık ticaret kapasiteleri var. İki ülkenin toplam nüfusu 120 milyon. 5 milyar dolarlık ticaretimiz gerçek performansımızı göstermekten çok uzak." 

Başbakan Erdoğan ile Polonya Başbakanı Donald Tusk'un bugünkü görüşmelerinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa sürede 10 milyar dolara çıkarma hedefi koyduklarını anlatan Çağlayan, "Avrupa'da kriz öncesine dönebilmesi 5-10 yıl sürebilecek pek çok ülke varken, Türkiye ve Polonya adeta krize meydan okuyor. Türkiye ve Polonya pek çok sektörde birbirini tamamlayan yapıya sahip" dedi.  

İki ülke arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyede olmamasındaki en büyük etkenin iki ülkenin iş dünyasının birbirini yeterince tanımaması olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Şimdi gelin işbirliği yapalım. Varsa birbirimizin dezavantajlarını diğer ülkenin iş adamlarının desteğini alarak avantaja çevirelim. Son 10 yılda adeta tarih yazdıran Türk iş adamlarına güveniyorum. Türkiye'nin Kafkasya, Ortadoğu ile tarihi, kültürel, dini bağları var" değerlendirmesinde bulundu.  

"Türk malları 241 gümrük bölgesine dağılıyor"

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına değinen Çağlayan, "Dün bir firmamızın Türkmenistan'da aldığı bir milyar dolarlık işle 102 ülkede 7 bin 212 ayrı iş yapıyoruz. Toplam 261 milyar dolarlık yapısal büyüklüğe sahibiz" ifadesini kullandı.  

Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'sinin Avrupa'ya yapıldığını ancak son dönemdeki pazar çeşitliliği politikası sayesinde Türkiye'nin Avrupa'daki ekonomik krizden etkilenmediğini belirten Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: 

"Şu anda Türk malları 241 gümrük bölgesine dağılıyor. Türkiye, Avrupa'daki daralmaya bağlı kalsaydı geçen yıl ihracatını en fazla artıran dünyanın ikinci ülkesi olamayacaktı. Türk iş adamları dünyanın her tarafında iş yapıyor. 5 milyonu Avrupa'da olmak üzere 6 milyondan fazla diasporaya sahip bir ülkeyiz. Yaş ortalaması 30 olan 76 milyonluk dinamik bir nüfusa sahibiz." 

"Uçakta yer var, hemen gelebilirsiniz"

Türkiye'de iş gücü maliyetinin Avrupa'ya göre çok düşük olduğuna işaret eden Çağlayan, Polonyalı iş adamlarına Türkiye ile ilgili planlarını gözden geçirme çağrısında bulundu. Bakan Çağlayan, Polonyalı iş adamlarına, "Türkiye'deki yeni teşvik sistemini inceleyince hemen Türkiye'ye gelmek isteyenleriniz olabilir. Uçakta yer var, hemen gelebilirsiniz" diye seslendi.  

Marmaray Projesi ile Pekin'in Londra'ya bağlandığını hatırlatan Çağlayan, sözlerini Trabzonspor'un dün Varşova'da Legia Varşova karşısında aldığı galibiyete gönderme yaparak bitirdi. Bakan Çağlayan, "Trabzonspor'un galibiyetini Varşova'nın misafirperverliği olarak kabul ediyoruz ama Trabzonspor'u da seviyoruz ve tebrik ediyoruz. Polonya'nın gerçek bir dostu olduğumu bilmenizi istiyorum" dedi.  

Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın konuşmasının ardından, heyet huzurunda, bazı Türk ve Polonyalı firmalar arasındaki ortaklıklara yönelik anlaşmalar imzalandı.